Wersja mięsna krokietów gryczanych z kapustą kiszoną i grzybami.
Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.
Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz.
szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź rozgniecionych) ziemniaków
1/2 sporej piersi z kurczaka
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Gotowanie kaszy gryczanej na sypko znajdziesz tutaj.
Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko i usmażyć na patelni, lekko tylko rumieniąc. Odstawić do przestudzenia. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. do masy dodać jajo, porządnie doprawić solą i pieprzem.
Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Zamiast tradycyjnej panierki można je obtoczyć w bułce tartej.
Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.
Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanejszklanka ugotowanych i zmielonych (bądź rozgniecionych) ziemniaków
1/2 sporej piersi z kurczaka
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Gotowanie kaszy gryczanej na sypko znajdziesz tutaj.
Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko i usmażyć na patelni, lekko tylko rumieniąc. Odstawić do przestudzenia. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. do masy dodać jajo, porządnie doprawić solą i pieprzem.
Zamiast tradycyjnej panierki można je obtoczyć w bułce tartej.
Można również upiec w piekarniku. Na blachę posmarowaną olejem wyłożyć panierowane krokiety, skropić wierzch olejem i zapiekać ok 30 minut w 180 stopniach C. W połowie pieczenia można je przewrócić dla równego zrumienienia. Czas pieczenia można wydłużyć jeśli krokiety nie będą wystarczająco rumiane. Krokiety pieczone w ten sposób są mniej tłuste i osobiście wolę taką właśnie wersję.
Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.
Smacznego 👌
Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.
Smacznego 👌
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.