Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.
Jest wegetariańskie i chociaż dosyć czasochłonne i pracochłonne to naprawdę warte zachodu. Zawsze robię większą porcję, którą potem mrożę i wyciągam na szybki obiad po pracy.
Przepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków
szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej
1/2 szkl. suszonych i ugotowanych grzybów leśnych lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek
2 cebule
2 jaja
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Gotowanie kaszy na sypko opisałam tutaj.
Pieczarki należy pokroić na plastry. Suszone grzyby leśne należy wcześniej obgotować.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby lub pieczarki. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i odparować płyn. Całość przestudzić.
Kaszę, ziemniaki i kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto.
Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.
Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Jest wegetariańskie i chociaż dosyć czasochłonne i pracochłonne to naprawdę warte zachodu. Zawsze robię większą porcję, którą potem mrożę i wyciągam na szybki obiad po pracy.
Przepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
Składniki:
czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanejszklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków
szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej
1/2 szkl. suszonych i ugotowanych grzybów leśnych lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek
2 cebule
2 jaja
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Gotowanie kaszy na sypko opisałam tutaj.
Pieczarki należy pokroić na plastry. Suszone grzyby leśne należy wcześniej obgotować.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby lub pieczarki. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i odparować płyn. Całość przestudzić.
Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.
Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Zamiast smażenia można je upiec. Na blachę wysmarowaną olejem wyłożyć panierowane krokiety, polać niewielką ilością oleju i zapiekać ok 30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia można przewrócić krokiety dla równego zrumienia. Można je piec odrobinę dłużej lub krócej - w zależności od stopnia zrumienienia jaki chcemy uzyskać.
Podawać z czerwonym barszczykiem, sosem lub z leczo.
Smacznego 👌
Smacznego 👌
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.