Szybki deser z mascarpone, galaretką i owocami

mascarpone z galaretką i owocami












Przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie 15 minut.
Chociaż należy doliczyć odpowiednio wcześniejsze rozpuszczenie galaretek…
Wyszło coś na kształt sernika na zimno w formie pojedynczych deserków.
Bardzo udany eksperyment:-)

Składniki:

500 g serka mascarpone - duży kubek
1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml
1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki
2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych
Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi

Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
W momencie kiedy galaretka z mniejszą ilością wody przestygnie można zacząć preparować resztę składników.
Do wysokiego naczynia wlać dobrze schłodzoną śmietanę i dodać do niej cukier puder – można użyć odrobinę więcej lub mniej śmietany, ale nie może być chudsza niż 30%.
Śmietanę ubić na sztywno.
Do ubitej śmietany dodawać serek mascarpone dalej miksując do momentu, kiedy śmietana i serek połączą się w jednolitą masę. W tym momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało a fajnie wymieszały się z masą.
Owoce miękkie takie jak maliny czy jagody mogą się rozpaść.
Następnie dolać galaretkę z mniejszą ilością wody. Całość dobrze zmiksować  i szybko przełożyć do przygotowanych pucharków lub szklaneczek. Masa szybko gęstnieje więc nie uzyska się idealnie gładkiego wypełnienia. 

mascarpone z galaretką i owocami

Dalej są dwie drogi. Można od razu wrzucić na wierzch owoce i polać drugą galaretką, mając świadomość, że galaretka spłynie na dno a masa serowa pójdzie do góry – vide: zdjęcia.
Wstawić do lodówki na min 1 godzinę.
Albo można wstawić masę w pucharkach/ szklaneczkach do lodówki i odczekać aż zastygnie i dopiero wtedy polać drugą galaretką.

mascarpone z galaretką i owocami

Ja zrobiłam pierwszym sposobem i wyszła ciekawa forma wizualna. Na smak nie miało to wpływu.
Przed podaniem można jeszcze prysnąć bitą śmietaną, dla pełni szczęścia...


Smacznego😃

Komentarze