Szynka duszona z cebulą i majerankiem

szynka na obiad












Niezwykle proste danie na niedzielny obiad. Nie wymaga stania przy garach a może stanowić miłą odmianę od schabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika😊
Doskonałe również na zimno, na kanapki.

Składniki:

szynka w jednym kawałku ok 1,5 kg
2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
2 duże cebule
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek

Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron.
Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa. Ja sprawdzam to termometrem do mięsa - odpowiednia temperatura mięsa gwarantuje jego ugotowanie czy upieczenie.


szynka na obiad

Cebule pokroić w grube piórka, wrzucić na szynkę a całość posypać 2 łyżkami suszonego majeranku. Przykryć i dusić 10-15 minut do momentu aż cebula rozpadnie się zamieniając w sosik. 


szynka na obiad

Szynkę w międzyczasie trzeba obracać. Należy również uzupełniać wodę, która wyparuje. 
Na koniec sos można doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz uzupełnić wodą jeśli jest nazbyt gęsty. 


szynka na obiad

Po uduszeniu szynkę zostawić na 5 minut na desce lub talerzu żeby odpoczęła.
Następnie pokroić w grube plastry, polać cebulką i zajadać. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką lub z gotowanymi warzywami.
A można również zostawić do całkowitego wystygnięcia i traktować jako wędlinę na kanapki.

Smacznego 😋

Komentarze