Niezwykle proste danie na niedzielny obiad. Nie wymaga stania przy garach a może stanowić miłą odmianę od schabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika😊
Doskonałe również na zimno, na kanapki.
2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
2 duże cebule
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron.
Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa. Ja sprawdzam to termometrem do mięsa - odpowiednia temperatura mięsa gwarantuje jego ugotowanie czy upieczenie.
Cebule pokroić w grube piórka, wrzucić na szynkę a całość posypać 2 łyżkami suszonego majeranku. Przykryć i dusić 10-15 minut do momentu aż cebula rozpadnie się zamieniając w sosik.
Szynkę w międzyczasie trzeba obracać. Należy również uzupełniać wodę, która wyparuje.
Na koniec sos można doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz uzupełnić wodą jeśli jest nazbyt gęsty.
Po uduszeniu szynkę zostawić na 5 minut na desce lub talerzu żeby odpoczęła.
Następnie pokroić w grube plastry, polać cebulką i zajadać. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką lub z gotowanymi warzywami.
A można również zostawić do całkowitego wystygnięcia i traktować jako wędlinę na kanapki.
Smacznego 😋
Doskonałe również na zimno, na kanapki.
Składniki:
szynka w jednym kawałku ok 1,5 kg2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego
2 duże cebule
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek
Szynkę oczyścić ze zbędnych błon, porządnie oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron.
Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa. Ja sprawdzam to termometrem do mięsa - odpowiednia temperatura mięsa gwarantuje jego ugotowanie czy upieczenie.
Cebule pokroić w grube piórka, wrzucić na szynkę a całość posypać 2 łyżkami suszonego majeranku. Przykryć i dusić 10-15 minut do momentu aż cebula rozpadnie się zamieniając w sosik.
Szynkę w międzyczasie trzeba obracać. Należy również uzupełniać wodę, która wyparuje.
Na koniec sos można doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz uzupełnić wodą jeśli jest nazbyt gęsty.
Po uduszeniu szynkę zostawić na 5 minut na desce lub talerzu żeby odpoczęła.
Następnie pokroić w grube plastry, polać cebulką i zajadać. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką lub z gotowanymi warzywami.
A można również zostawić do całkowitego wystygnięcia i traktować jako wędlinę na kanapki.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.