Masa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku.
Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne.
Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej.
Nie może się nie udać.
Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej.
Nie może się nie udać.
Kruche ciasto bezglutenowe:
200 g mąki kukurydzianej
100 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego lnu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
150 g margaryny lub masła
2 jajka
Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać jajka i finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Całość będzie dosyć rzadka i nie będzie się nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy.
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości
ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak
250 g drobnego cukru
4 jajka
2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
Jagody rozmrozić, zmiksować i przetrzeć przez sito oddzielając skórki i ziarenka. Należy miksować z sokiem jaki powstał po rozmrożeniu.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować na niewielkich obrotach i na tyle długo aby składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno napowietrzona. Ser, podczas pieczenia, mógłby
mocno urosnąć i mocno opaść.
mocno urosnąć i mocno opaść.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto półkruche i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone do całkowitego wystygnięcia.
Biała polewa
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
100 g margaryny
4 czubate łyżki pełnotłustego mleka w proszku
Wodę, cukier i margarynę podgrzać do rozpuszczenia. Dodać mleko w proszku i energicznie roztrzepać całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać wystudzony sernik.
Smacznego 😋
ale fajny ma kolor
OdpowiedzUsuńA najlepsze jest to, że to całkowicie naturalny kolor:-) Pozdrawiam
Usuń