Czekoladowe babeczki z kremem bananowym - bezglutenowe

babeczki czekoladowe












Jeśli ktoś jest fanem muffinek to jego podniebienie zostanie mile połechtane. Czekoladowe babeczki są pulchne i mocno kakaowe.
Krem bananowy jest bez dodatku cukru - słodycz zapewniają mocno dojrzałe banany. 
Doskonały wypiek dla małych łakomczuchów 😊

Składniki na ciasto (na ok. 20 babeczek):

270 g mąki bezglutenowej 
200 - 150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
50 g kakao
szczypta soli
230 ml mleka
3 jajka
200 ml oleju rzepakowego 

Suche składniki wymieszać. Cukru można dodać w zależności od upodobań. 150 g da lekko słodkie babeczki. Mokre składniki roztrzepać mikserem i dodawać do suchych składników. Całość wymieszać bez zbytniego napowietrzania i przekładać do papilotek do wysokości 2/3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.


babeczki czekoladowe

babeczki czekoladowe

Po wystudzeniu przygotować i nałożyć krem bananowy.

2 mocno dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
250-300 g serka mascarpone
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Banany zmiksować na gładko z sokiem z cytryny. Dodać mascarpone i kwaśną śmietanę. Wymieszać na gładko. Odstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut i nakładać na babeczki. Na wierzch można posypać kawałkami czekolady, plasterkami banana lub posypką cukierkową. Przy czym cukiereczki rozpuszczą się po jakimś czasie i nie ładnie to wygląda. 

Smacznego 😋

Komentarze