środa, 14 września 2016

Lekka mąka bezglutenowa

lekka mąka bezglutenowa



Jest to własna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków.






Składniki na 1 kg mąki bezglutenowej:

300 g skrobi ziemniaczanej
300 g skrobi kukurydzianej
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
4 łyżeczki gumy guar



Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje do dużego pojemnika.
Dzięki temu mam na bieżąco własną mąkę bezglutenową.

Muszę kiedyś zrobić solidną kalkulację ale na oko wychodzi mi, że własna mąka jest o połowę tańsza niż gotowe mieszanki.

2 komentarze:

  1. Guma guar - czy to zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, która ma właściwości zagęszczające i stabilizujące. Doskonale sprawdza się zatem jako zastępnik glutenu w mąkach bezglutenowych, bo bez tego ciężko uzyskać wypiek, który się nie rozleci.
      Czy jest zdrowa? Zależy od dawki... Nie ma badań, które mówią jaka dawka jest bezpieczna ale w niewielkich dawkach ma działanie przeczyszczające i daje poczucie sytości ze względu na dużą zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika.
      W mieszance mojej mąki jest jej stosunkowo mało. Mi i mojej rodzinie nie szkodzi. Ale to zależy od organizmu. W dużych ilościach może powodować wzdęcia i problemy jelitowe.
      Generalnie należy stosować zasadę zdrowego rozsądku bo w nadmiarze nawet marchewka może być śmiertelna...:-)
      Pozdrawiam

      Usuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...