środa, 14 września 2016

Zwykła mąka bezglutenowa


 mąka bezglutenowa



Jest to moja mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję właściwie na bieżąco.
Idealnie sprawdza się zarówno do ciast, muffinek i biszkoptów czy do naleśników, racuszków lub kluchów.
Zwykle robię mieszankę w ilości 2 kg i mam ją na bieżąco pod ręką.





Składniki na 1 kg bezglutenowej mąki zwykłej:

300 g skrobi ziemniaczanej
300 g skrobi kukurydzianej
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
ewentualnie 2 łyżeczki gumy guar



Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje do dużego pojemnika.

Można dodać gumę guar dla lepszego klejenia - chociaż bez gumy też będzie dobrze.

Ja często używam mielonego lnu więc często nie dodaję gumy do mieszanki.

Powodzenia 😊

2 komentarze:

  1. Guma guar - czy to zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to substancja pochodzenia roślinnego, która ma właściwości zagęszczające i stabilizujące. Doskonale sprawdza się zatem jako zastępnik glutenu w mąkach bezglutenowych, bo bez tego ciężko uzyskać wypiek, który się nie rozleci.
      Czy jest zdrowa? Zależy od dawki... Nie ma badań, które mówią jaka dawka jest bezpieczna ale w niewielkich dawkach ma działanie przeczyszczające i daje poczucie sytości ze względu na dużą zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika.
      W mieszance mojej mąki jest jej stosunkowo mało. Mi i mojej rodzinie nie szkodzi. Ale to zależy od organizmu. W dużych ilościach może powodować wzdęcia i problemy jelitowe.
      Generalnie należy stosować zasadę zdrowego rozsądku bo w nadmiarze nawet marchewka może być śmiertelna...:-)
      Pozdrawiam

      Usuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...