Sałatka z tuńczyka i ryżu z dodatkiem kukurydzy.
Świetna na imprezy, do pracy i na kolację. Sycąca, bogata w smaku i mało pracochłonna.
1 puszka tuńczyka w sosie własnym - tuńczyk w kawałku, wiórków lepiej unikać bo wciągają bardzo dużo zalewy
1 puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu
sól
2 ząbki czosnku świeżego lub czosnek granulowany
Ryż ugotować, odcedzić, wysypać z woreczka i wystudzić.
Tuńczyka odcedzić z zalewy. Kukurydzę również odcedzić z zalewy.
Do miski z ryżem dodać tuńczyka, kukurydzę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Można użyć czosnku granulowanego - wtedy sałatka będzie niestety bardziej mdła ale jednocześnie czosnek nie będzie zostawiał tak intensywnego posmaku w ustach.
Wymieszać całość, rozgniatając tuńczyka na mniejsze kawałki.
Dodać majonez i wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
Smacznego:-)
Świetna na imprezy, do pracy i na kolację. Sycąca, bogata w smaku i mało pracochłonna.
Składniki:
1 woreczek ryżu1 puszka tuńczyka w sosie własnym - tuńczyk w kawałku, wiórków lepiej unikać bo wciągają bardzo dużo zalewy
1 puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu
sól
2 ząbki czosnku świeżego lub czosnek granulowany
Ryż ugotować, odcedzić, wysypać z woreczka i wystudzić.
Tuńczyka odcedzić z zalewy. Kukurydzę również odcedzić z zalewy.
Do miski z ryżem dodać tuńczyka, kukurydzę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Można użyć czosnku granulowanego - wtedy sałatka będzie niestety bardziej mdła ale jednocześnie czosnek nie będzie zostawiał tak intensywnego posmaku w ustach.
Wymieszać całość, rozgniatając tuńczyka na mniejsze kawałki.
Smacznego:-)
Pyszna i lekka sałatka na kolację. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
oj tak:-) na drugie śniadanie też jest pyszna:-)
Usuń