Prosta sałatka z ryżu i tuńczyka














Sałatka z tuńczyka i ryżu z dodatkiem kukurydzy. 
Świetna na imprezy, do pracy i na kolację. Sycąca, bogata w smaku i mało pracochłonna. 

Składniki:

1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym - tuńczyk w kawałku, wiórków lepiej unikać bo wciągają bardzo dużo zalewy
1 puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu
sól
2 ząbki czosnku świeżego lub czosnek granulowany

Ryż ugotować, odcedzić, wysypać z woreczka i wystudzić. 
Tuńczyka odcedzić z zalewy. Kukurydzę również odcedzić z zalewy.
Do miski z ryżem dodać tuńczyka, kukurydzę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Można użyć czosnku granulowanego - wtedy sałatka będzie niestety bardziej mdła ale jednocześnie czosnek nie będzie zostawiał tak intensywnego posmaku w ustach.
Wymieszać całość, rozgniatając tuńczyka na mniejsze kawałki.



Dodać majonez i wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.

Smacznego:-)

Komentarze

  1. Pyszna i lekka sałatka na kolację. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak:-) na drugie śniadanie też jest pyszna:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.