Wariacja na temat piersi z kurczaka.
Delikatny gulasz, w smaku słodko-kwaśno-ostry, idealny do ryżu lub kaszy jaglanej.
Szybki w wykonaniu obiad o ciekawym, niecodziennym i lekko orientalnym smaku.
4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki
1 duża cebula
sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej
sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta mielonego imbiru
5 łyżek oleju
1/2 szkl wody
łyżka mąki kukurydzianej
ewentualnie szczypta cukru
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w gulaszową kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Posypać przyprawami, zalać sokiem z cytryny i polać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i odstawić do zamarynowania na minimum 30 minut.
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić zamarynowanego kurczaka z cebulką i smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki i zalać sokiem z ananasa. Dusić pod przykryciem.
Przygotować sos. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, ewentualnie dolać odrobinę gorącej wody jeśli sos będzie gęsty lub będzie go za mało. Doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i cytryną do uzyskania wyraźnego smaku słodko-kwaśno-ostrego.
Podawać z ryżem lub z kaszą jaglaną.
Smacznego:-)
Delikatny gulasz, w smaku słodko-kwaśno-ostry, idealny do ryżu lub kaszy jaglanej.
Szybki w wykonaniu obiad o ciekawym, niecodziennym i lekko orientalnym smaku.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki
1 duża cebula
sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej
sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta mielonego imbiru
5 łyżek oleju
1/2 szkl wody
łyżka mąki kukurydzianej
ewentualnie szczypta cukru
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w gulaszową kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Posypać przyprawami, zalać sokiem z cytryny i polać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i odstawić do zamarynowania na minimum 30 minut.
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić zamarynowanego kurczaka z cebulką i smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki i zalać sokiem z ananasa. Dusić pod przykryciem.
Przygotować sos. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, ewentualnie dolać odrobinę gorącej wody jeśli sos będzie gęsty lub będzie go za mało. Doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i cytryną do uzyskania wyraźnego smaku słodko-kwaśno-ostrego.
Podawać z ryżem lub z kaszą jaglaną.
Smacznego:-)
lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńja też:-)
Usuń