Gulasz z piersi z kurczaka z ananasem

gulasz z kurczaka z ananasem















Wariacja na temat piersi z kurczaka. 
Delikatny gulasz, w smaku słodko-kwaśno-ostry, idealny do ryżu lub kaszy jaglanej.
Szybki w wykonaniu obiad o ciekawym, niecodziennym i lekko orientalnym smaku. 

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki
1 duża cebula
sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej
sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta mielonego imbiru
5 łyżek oleju
1/2 szkl wody
łyżka mąki kukurydzianej
ewentualnie szczypta cukru

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w gulaszową kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Posypać przyprawami, zalać sokiem z cytryny i polać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i odstawić do zamarynowania na minimum 30 minut.


kurczak z ananasem

Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić zamarynowanego kurczaka z cebulką i smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki i zalać sokiem z ananasa. Dusić pod przykryciem.


gulasz z kurczaka z ananasem

Przygotować sos. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, ewentualnie dolać odrobinę gorącej wody jeśli sos będzie gęsty lub będzie go za mało. Doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i cytryną do uzyskania wyraźnego smaku słodko-kwaśno-ostrego.
Podawać z ryżem lub z kaszą jaglaną.

Smacznego:-)

Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.