Surówkę z czerwonej kapusty można robić w kilku wersjach. Ja lubię tę, gdzie kapusta jest prawie miękka a całość jest lekko kwaśna i orzeźwiająca. Świetnie pasuje do wszelkich mięs z sosami.
1 duże jabłko - najlepiej lekko winne
1 mała cebulka
sól, cukier, pieprz
ocet jabłkowy
olej
W sporym garnku zagotować wodę z łyżką cukru, płaską łyżeczką soli i łyżką octu jabłkowego.
Kapustę poszatkować i wrzucić na gotującą się wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż kapusta będzie prawie zupełnie miękka. Powinna zostać lekko chrupiąca. Zajmie to ok. 5-10 minut. Trzeba próbować i sprawdzać miękkość w trakcie gotowania. Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.
Do wystudzonej kapusty dodać starte na jarzynówce jabłko i cebulkę, również startą na jarzynówce.
Dodać szczyptę cukru, odrobinę pieprzu, łyżę octu jabłkowego oraz 3 łyżki oleju lub oliwy.
Całość wymieszać i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze solą i/lub cukrem do uzyskania lekko słodkiego i lekko kwaśnego smaku.
Smacznego:-)
Składniki:
ok. 1/4 średniej główki czerwonej kapusty1 duże jabłko - najlepiej lekko winne
1 mała cebulka
sól, cukier, pieprz
ocet jabłkowy
olej
W sporym garnku zagotować wodę z łyżką cukru, płaską łyżeczką soli i łyżką octu jabłkowego.
Kapustę poszatkować i wrzucić na gotującą się wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż kapusta będzie prawie zupełnie miękka. Powinna zostać lekko chrupiąca. Zajmie to ok. 5-10 minut. Trzeba próbować i sprawdzać miękkość w trakcie gotowania. Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.
Do wystudzonej kapusty dodać starte na jarzynówce jabłko i cebulkę, również startą na jarzynówce.
Dodać szczyptę cukru, odrobinę pieprzu, łyżę octu jabłkowego oraz 3 łyżki oleju lub oliwy.
Całość wymieszać i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze solą i/lub cukrem do uzyskania lekko słodkiego i lekko kwaśnego smaku.
Smacznego:-)
pyszne połaczenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
UsuńUwielbiam czerwona kapustę Jako jedyna w moim domu i czesto szukam jakis fajnych dodatków do niej Twoja surówka wyglada obłędnie! Dzieki za ten przepis!
OdpowiedzUsuńTeż lubię czerwoną kapustę:-) szczególnie jak jest konkretnie doprawiona i ma wyraźny smak, idealna do mięska. Niech się uda i smakuje:-)
Usuń