niedziela, 27 listopada 2016

Orzeźwiająca surówka z czerwonej kapusty

orzeźwiająca surówka z czerwonej kapusty




Surówkę z czerwonej kapusty można robić w kilku wersjach. Ja lubię tę, gdzie kapusta jest prawie miękka a całość jest lekko kwaśna i orzeźwiająca. Świetnie pasuje do wszelkich mięs z sosami.







Składniki:

ok. 1/4 średniej główki czerwonej kapusty
1 duże jabłko - najlepiej lekko winne
1 mała cebulka
sól, cukier, pieprz
ocet jabłkowy
olej


W sporym garnku zagotować wodę z łyżką cukru, płaską łyżeczką soli i łyżką octu jabłkowego.
Kapustę poszatkować i wrzucić na gotującą się wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż kapusta będzie prawie zupełnie miękka. Powinna zostać lekko chrupiąca. Zajmie to ok. 5-10 minut. Trzeba próbować i sprawdzać miękkość w trakcie gotowania. Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.


orzeźwiająca surówka z czerwonej kapusty

Do wystudzonej kapusty dodać starte na jarzynówce jabłko i cebulkę, również startą na jarzynówce. 
Dodać szczyptę cukru, odrobinę pieprzu, łyżę octu jabłkowego oraz 3 łyżki oleju lub oliwy. 
Całość wymieszać i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków. Po tym czasie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze solą i/lub cukrem do uzyskania lekko słodkiego i lekko kwaśnego smaku.

Smacznego:-)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam czerwona kapustę Jako jedyna w moim domu i czesto szukam jakis fajnych dodatków do niej Twoja surówka wyglada obłędnie! Dzieki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię czerwoną kapustę:-) szczególnie jak jest konkretnie doprawiona i ma wyraźny smak, idealna do mięska. Niech się uda i smakuje:-)

      Usuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...