Pulpety robię bardzo często... Jest to stosunkowo prosta forma przetworzenia mięsa mielonego, którą można podrasować różnistymi sosami. Dzisiaj podaję przepis na pulpety w sosie koperkowym.
1 mała cebulka
1 jajo
2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
1 łyżeczka suszonego koperku
sól, pieprz
1 łyżka smalcu do smażenia
1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki koperku świeżego lub 1 łyżka koperku suszonego
Do mięsa dodać bułkę, jajo, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki.
Zrobić równej wielkości kulki mięsne. Formując je należy kulkę energicznie przerzucać z ręki do ręki, tak aby wyklepać z pulpeta powietrze. Wtedy nie będą rozpadały się w trakcie smażenia.
Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pulpety i obsmażyć z trzech-czterech stron. Następnie podlać bulionem lub wodą, przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 15 minut.
Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać koperek i mąkę i dokładnie roztrzepać tak, aby nie było grudek. Wlać całość do pulpetów, wymieszać i podgotować do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Na koniec dolać śmietanę i podgotować chwilę.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i jakąś surówką. Ja podałam z surówką z czerwonych buraczków.
Smacznego:-)
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-)1 mała cebulka
1 jajo
2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
1 łyżeczka suszonego koperku
sól, pieprz
1 łyżka smalcu do smażenia
Sos:
200 ml bulionu mięsnego lub wody przegotowanej1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki koperku świeżego lub 1 łyżka koperku suszonego
Zrobić równej wielkości kulki mięsne. Formując je należy kulkę energicznie przerzucać z ręki do ręki, tak aby wyklepać z pulpeta powietrze. Wtedy nie będą rozpadały się w trakcie smażenia.
Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pulpety i obsmażyć z trzech-czterech stron. Następnie podlać bulionem lub wodą, przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 15 minut.
Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać koperek i mąkę i dokładnie roztrzepać tak, aby nie było grudek. Wlać całość do pulpetów, wymieszać i podgotować do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Na koniec dolać śmietanę i podgotować chwilę.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i jakąś surówką. Ja podałam z surówką z czerwonych buraczków.
Smacznego:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.