Pulpety mięsne w sosie koperkowym

pulpety mięsne w sosie koperkowym












Pulpety robię bardzo często... Jest to stosunkowo prosta forma przetworzenia mięsa mielonego, którą można podrasować różnistymi sosami. Dzisiaj podaję przepis na pulpety w sosie koperkowym. 

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-)
1 mała cebulka
1 jajo
2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
1 łyżeczka suszonego koperku
sól, pieprz
1 łyżka smalcu do smażenia


Sos:

200 ml bulionu mięsnego lub wody przegotowanej
1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki koperku świeżego lub 1 łyżka koperku suszonego

Do mięsa dodać bułkę, jajo, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki.
Zrobić równej wielkości kulki mięsne. Formując je należy kulkę energicznie przerzucać z ręki do ręki, tak aby wyklepać z pulpeta powietrze. Wtedy nie będą rozpadały się w trakcie smażenia.

Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pulpety i obsmażyć z trzech-czterech stron. Następnie podlać bulionem lub wodą, przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 15 minut.

Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać koperek i mąkę i dokładnie roztrzepać tak, aby nie było grudek. Wlać całość do pulpetów, wymieszać i podgotować do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Na koniec dolać śmietanę i podgotować chwilę.


pulpety mięsne w sosie koperkowym

pulpety mięsne w sosie koperkowym


Podawać z ziemniakami lub kaszą i jakąś surówką. Ja podałam z surówką z czerwonych buraczków.

Smacznego:-)

Komentarze