Przepisów na faszerowanie papryki można znaleźć całe mnóstwo. Bo też co
głowa to inne składniki. I nie ma się co dziwić, bo papryka przyjmuje różne
farsze i zazwyczaj smakuje wyśmienicie.
Mój przepis powstał z potrzeby komponowania posiłków z obniżoną ilością
węglowodanów a zwiększoną ilością białka i warzyw. Papryka ekspresowo poszła na
niedzielny obiad a talerze wyczyszczono na zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy, który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości
całemu daniu.
Składniki:
8 średniej wielkości papryk
0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego
1 puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia
2-3 duże pomidory
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, mielona
słodka papryka, Harrisa – 1-2 łyżki lub mielona ostra papryka - ilość w
zależności od ostrości jaką chce się otrzymać
Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek,
skropić kilkoma kroplami oliwy.
Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć przez praskę.
Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Pomidory z puszki można zastąpić dodatkowymi pomidorami świeżymi oraz kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego. Całość przesmażyć kilka minut, tak, aby pomidory się rozpadły.
Następnie dodać ugotowany ryż, dodać przyprawy i dusić do czasu, aż większość wody odparuje.
Gorący farsz nakładać do przygotowanych wcześniej papryk – z lekką
górką.
Blachę podlać ½ szkl wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni z termoobiegiem na 30 minut. Zapiekać bez przykrycia.
Podanie uzupełniłam jedynie o dip czosnkowo-chrzanowy. Niczego więcej
nie było potrzeba.
Smacznego😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.