piątek, 2 września 2016

Jogurtowy dip czosnkowo-chrzanowy

dip jogurtowo-czosnkowy


Jest to szybki w przygotowaniu i stosunkowo mało kaloryczny dip, który nadaje się zarówno do surowych i pieczonych warzyw, mięs, faszerowanych warzyw pieczonych czy do jajek.
Robi się go ekspresowo i znakomicie się przechowuje.
Smakował doskonale nawet po kilku dniach przechowywania w lodówce w zamkniętym opakowaniu.






Składniki:


1 mały kubeczek jogurtu greckiego
1-2 łyżki śmietany 18% - można ją sobie darować, wtedy dip będzie mniej kaloryczny
3-4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki chrzanu tartego – ja używam chrzanu Rębek na którym nigdy się nie zawiodłam
sól
½ płaskiej łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
 

Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty czosnek oraz pozostałe składniki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut żeby składniki się przegryzły, ponownie wymieszać i spróbować. Po tym czasie można lekko posolić lub posłodzić – oczywiście w zależności od preferencji.
Mieszanka soli i cukru podbija pozostałe smaki i doskonale sprawdza się w różnych potrawach.

Smacznego😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...