Jest to szybki w przygotowaniu i stosunkowo mało kaloryczny dip, który
nadaje się zarówno do surowych i pieczonych warzyw, mięs, faszerowanych warzyw
pieczonych czy do jajek.
Robi się go ekspresowo i znakomicie się przechowuje.
Smakował
doskonale nawet po kilku dniach przechowywania w lodówce w zamkniętym
opakowaniu.
Składniki:
1 mały kubeczek jogurtu greckiego
1-2 łyżki śmietany 18% - można ją sobie darować, wtedy dip będzie mniej
kaloryczny3-4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki chrzanu tartego – ja używam chrzanu Rębek na którym nigdy się nie zawiodłam
sól
½ płaskiej łyżeczki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty czosnek oraz pozostałe
składniki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut żeby składniki
się przegryzły, ponownie wymieszać i spróbować. Po tym czasie można lekko
posolić lub posłodzić – oczywiście w zależności od preferencji.
Mieszanka soli
i cukru podbija pozostałe smaki i doskonale sprawdza się w różnych potrawach.
Smacznego😃
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.