Jest to moja mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję właściwie na bieżąco.
Idealnie sprawdza się zarówno do ciast, muffinek i biszkoptów czy do naleśników, racuszków lub kluchów.
Zwykle robię mieszankę w ilości 2 kg i mam ją na bieżąco pod ręką.
300 g skrobi kukurydzianej
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
ewentualnie 2 łyżeczki gumy guar chociaż można sobie darować wszelkie zagęstniki
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje do dużego pojemnika.
Najczęściej mieszam większą ilość tak, że na bieżąco mam do dyspozycji sporą ilość.
Powodzenia 😊
Zwykle robię mieszankę w ilości 2 kg i mam ją na bieżąco pod ręką.
Składniki na 1 kg bezglutenowej mąki zwykłej:
300 g skrobi ziemniaczanej300 g skrobi kukurydzianej
200 g mąki kukurydzianej
200 g mąki ryżowej
ewentualnie 2 łyżeczki gumy guar chociaż można sobie darować wszelkie zagęstniki
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje do dużego pojemnika.
Najczęściej mieszam większą ilość tak, że na bieżąco mam do dyspozycji sporą ilość.
Powodzenia 😊
Guma guar - czy to zdrowe?
OdpowiedzUsuńJest to substancja pochodzenia roślinnego, która ma właściwości zagęszczające i stabilizujące. Doskonale sprawdza się zatem jako zastępnik glutenu w mąkach bezglutenowych, bo bez tego ciężko uzyskać wypiek, który się nie rozleci.
UsuńCzy jest zdrowa? Zależy od dawki... Nie ma badań, które mówią jaka dawka jest bezpieczna ale w niewielkich dawkach ma działanie przeczyszczające i daje poczucie sytości ze względu na dużą zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika.
W mieszance mojej mąki jest jej stosunkowo mało. Mi i mojej rodzinie nie szkodzi. Ale to zależy od organizmu. W dużych ilościach może powodować wzdęcia i problemy jelitowe.
Generalnie należy stosować zasadę zdrowego rozsądku bo w nadmiarze nawet marchewka może być śmiertelna...:-)
Pozdrawiam