Dynię marynowaną na słodko robiłam po raz pierwszy.
Ale na pewno powtórzę ten przepis...
Dynia wyszła miękka ale jednocześnie chrupiąca.
Smak jest lekko kwaśny i lekko słodki - idealna dla wrażliwszego żołądka...
Wykonanie nie zajmuje dużo czasu... Najwięcej w tym obierania i krojenia dyni.
6 szkl wody (1 szklanka - 200 ml)
1 szkl octu 10%
1,5 - 2 szkl cukru - w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej słodką wersję (ja użyłam mniejszej ilości i uważam, że wystarczy)
1 płaska łyżka soli
kilka goździków
Dynię pokroić w niewielką, równą kostkę - 1,5 - 2 cm.
Wodę z cukrem zagotować w dużym garnku z solą, cukrem i goździkami.
Do gotującej się wody dodać ocet i zagotować. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Zamieszać i zagotować. Gotować maksymalnie 10 minut od momentu zagotowania.
Nakładać do słoików i zalewać zalewą, w której się gotowała. Nie należy wkładać goździków do słoików - zabarwią dynię na nieprzyjemny, brązowy kolor.
Pełne słoiki przekręcić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
Można zajadać już kilka dni po przygotowaniu. Jednak najlepsze jest po jakimś miesiącu.
Nie należy robić dodatkowej pasteryzacji bo dynia może się rozpaść zupełnie i powstanie wtedy słodka zupa dyniowa...
Taka dynia doskonale smakuje z mięsem czy kanapkami. Ma lekko kwaśny i lekko słodki smak. Jest orzeźwiająca ale nie przytłaczająca.
Ale na pewno powtórzę ten przepis...
Dynia wyszła miękka ale jednocześnie chrupiąca.
Smak jest lekko kwaśny i lekko słodki - idealna dla wrażliwszego żołądka...
Wykonanie nie zajmuje dużo czasu... Najwięcej w tym obierania i krojenia dyni.
Składniki:
2,5 kg obranej dyni6 szkl wody (1 szklanka - 200 ml)
1 szkl octu 10%
1,5 - 2 szkl cukru - w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej słodką wersję (ja użyłam mniejszej ilości i uważam, że wystarczy)
1 płaska łyżka soli
kilka goździków
Dynię pokroić w niewielką, równą kostkę - 1,5 - 2 cm.
Wodę z cukrem zagotować w dużym garnku z solą, cukrem i goździkami.
Do gotującej się wody dodać ocet i zagotować. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Zamieszać i zagotować. Gotować maksymalnie 10 minut od momentu zagotowania.
Nakładać do słoików i zalewać zalewą, w której się gotowała. Nie należy wkładać goździków do słoików - zabarwią dynię na nieprzyjemny, brązowy kolor.
Pełne słoiki przekręcić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
Można zajadać już kilka dni po przygotowaniu. Jednak najlepsze jest po jakimś miesiącu.
Nie należy robić dodatkowej pasteryzacji bo dynia może się rozpaść zupełnie i powstanie wtedy słodka zupa dyniowa...
Taka dynia doskonale smakuje z mięsem czy kanapkami. Ma lekko kwaśny i lekko słodki smak. Jest orzeźwiająca ale nie przytłaczająca.
Niestety nie można jej przechowywać dłużej niż jeden sezon. Traci trochę na smaku i szarzeje.
Smacznego 😋
Smacznego 😋
Szybki i dobry przepis .
OdpowiedzUsuń...również smaczny i stosunkowo delikatny jak na marynowane warzywko:-)
OdpowiedzUsuń