Dynia marynowana na słodko

dynia marynowana na słodko














Dynię marynowaną na słodko robiłam po raz pierwszy.
Ale na pewno powtórzę ten przepis... 
Dynia wyszła miękka ale jednocześnie chrupiąca.
Smak jest lekko kwaśny i lekko słodki - idealna dla wrażliwszego żołądka...
Wykonanie nie zajmuje dużo czasu... Najwięcej w tym obierania i krojenia dyni.

Składniki:

2,5 kg obranej dyni
6 szkl wody (1 szklanka - 200 ml)
1 szkl octu 10%
1,5 - 2 szkl cukru - w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej słodką wersję (ja użyłam mniejszej ilości i uważam, że wystarczy)
1 płaska łyżka soli
kilka goździków

Dynię pokroić w niewielką, równą kostkę - 1,5 - 2 cm.
Wodę z cukrem zagotować w dużym garnku z solą, cukrem i goździkami.
Do gotującej się wody dodać ocet i zagotować. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Zamieszać i zagotować. Gotować maksymalnie 10 minut od momentu zagotowania.
Nakładać do słoików i zalewać zalewą, w której się gotowała. Nie należy wkładać goździków do słoików - zabarwią dynię na nieprzyjemny, brązowy kolor. 
Pełne słoiki przekręcić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
Można zajadać już kilka dni po przygotowaniu. Jednak najlepsze jest po jakimś miesiącu.

Nie należy robić dodatkowej pasteryzacji bo dynia może się rozpaść zupełnie i powstanie wtedy słodka zupa dyniowa...

Taka dynia doskonale smakuje z mięsem czy kanapkami. Ma lekko kwaśny i lekko słodki smak. Jest orzeźwiająca ale nie przytłaczająca.

Niestety nie można jej przechowywać dłużej niż jeden sezon. Traci trochę na smaku i szarzeje.

Smacznego 😋

Komentarze

  1. Szybki i dobry przepis .

    OdpowiedzUsuń
  2. ...również smaczny i stosunkowo delikatny jak na marynowane warzywko:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.