wtorek, 13 września 2016

Dynia marynowana na słodko

dynia marynowana na słodko


Dynię marynowaną na słodko robiłam w tym roku po raz pierwszy.
W przyszłym roku na pewno powtórzę ten przepis. Dynia wyszła miękka ale jednocześnie chrupiąca.
Smak jest lekko kwaśny i lekko słodki - idealna dla wrażliwszego żołądka...
Wykonanie nie zajmuje dużo czasu... Najwięcej w tym obierania i krojenia dyni.





Składniki:

2,5 kg obranej dyni
6 szkl wody (1 szklanka - 200 ml)
1 szkl octu 10%
1,5 - 2 szkl cukru - w zależności od tego czy chcemy mniej lub bardziej słodką wersję (ja użyłam mniejszej ilości i uważam, że wystarczy)
kilka goździków

Dynię pokroić w niewielką, równą kostkę - 1,5 - 2 cm.
Wodę z cukrem zagotować w dużym garnku.
Do gotującej się wody dodać ocet i goździki. Oraz dodać pokrojoną w kostkę dynię. Zamieszać i zagotować. Gotować przez jakieś 10 minut od momentu zagotowania.
Nakładać do słoików i zalewać zalewą, w której się gotowała. Do każdego słoika warto wrzucić jednego goździka z zalewy. Przekręcać do góry dnem do wystygnięcia.
Można zajadać już kilka dni po przygotowaniu. Ale oczywiście jak postoi - smaki lepiej się przegryzą.

Nie trzeba robić większej pasteryzacji bo dynia może się rozpaść zupełnie.

Doskonale smakuje z mięsem czy kanapkami. Ma lekko kwaśny i lekko słodki smak. Jest orzeźwiająca ale nie przytłaczająca.

Smacznego:-)

2 komentarze:

  1. Szybki i dobry przepis .

    OdpowiedzUsuń
  2. ...również smaczny i stosunkowo delikatny jak na marynowane warzywko:-)

    OdpowiedzUsuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...