Mielone z grilla

mielone z grilla











Kiełbaski, szaszłyki, kaszanki z grilla... wszystko smaczne, ale czasami chciałoby się czegoś nowego spróbować.
Mielone na patyku okazały się hitem ostatniego grilla i ... obiadu.
Bo można je zrobić zarówno na grillu jak i w piekarniku.

Składniki:

ok 500 g mięsa mielonego - najlepiej wieprzowina z łopatki, mięso nie może być za chude
1 jajko
1 mała cebulka
natka pietruszki
tymianek
słodka mielona papryka
szczypta mielonej papryki ostrej
sól, pieprz

Mięso ze wszystkimi dodatkami dokładnie wymieszać. 
Formować wałeczki i nabijać na patyczki od szaszłyków.
W zależności od tego czy będą pieczone w piekarniku czy na grillu należy formować cieńsze lub grubsze wałeczki.
Do piekarnika robiłam trochę grubsze, na grilla robiłam cieńsze. 
Na grillu najlepiej piec na tacce, w wysokiej temperaturze. Jeśli będą długo leżały bezpośrednio na ruszcie mogą być nazbyt suche. Cały tłuszcz z nich wypłynie. Z drugiej strony wtedy zostaje fajny kawałek czystego białka:-)
Jeśli chodzi o pieczenie w piekarniku to piekłam ok 40 minut w 170 stopniach. Można oczywiście w trakcie pieczenia sprawdzić czy w środku są upieczone.
A podawanie zależy od własnej inwencji:-)

mielone z grilla

mielone z grilla

mielone z grilla

Smacznego 😃

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:-) mam nadzieję, że równie dobrze będzie smakowało:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.