Bezglutenowy biszkopt z truskawkami

bezglutenowy biszkopt z truskawkami












Biszkopt z truskawkami to must have sezonu truskawkowego.
Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny.
Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej.
Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-)

Składniki:

200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki
5 jaj
200 g cukru
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki

Jaja, ogrzane do temperatury pokojowej, ubić z cukrem na jasną, kremową pianę. Im lepiej ubita piana tym większa pewność, że biszkopt nie opadnie.
Do ubitej piany dodawać stopniowo olej, ciągle ubijając. Olej zapewni biszkoptowi wilgoć - biszkopt może stać nieprzykryty kilka dni i nie zeschnie się.
Zmniejszyć obroty i mieszać na najwolniejszym biegu, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie i w miarę szybko wymieszać.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Na wierzch ułożyć truskawki - gęsto ale nie za gęsto.
Piec ok. 40 min. w 175 stopniach bez termoobiegu.
Po upieczeniu zostawić w formie do wystygnięcia. Ponieważ ciasto biszkoptowe jest rzadkie, truskawki opadają na dno. Wyjmowanie ciepłego ciasta może spowodować, że ciasto się rozwarstwi.
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. 

Można również wyłożyć formę do pieczenia papierem, nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Po upieczeniu wyjąć z formy do góry dnem i delikatnie oderwać papier. Po wierzchu posypać cukrem pudrem.


bezglutenowy biszkopt z truskawkami

bezglutenowy biszkopt z truskawkami

Smacznego 😃

Komentarze