Kolejne proste w wykonaniu i, jednocześnie, ciekawe w smaku danie.
Łatwy, smaczny i odmienny sposób na podanie zwykłego schabowego.
No i danie to jest dużo mniej kaloryczne w porównaniu do tradycyjnego schaboszczaka, panierowanego i smażonego na dużej ilości tłuszczu.
Poza tym, jeden zraz z farszem wychodzi całkiem duży.
Jak dla mnie to był na dwa razy...:-)
2-3 małe ogórki kiszone
2 duże plastry boczku
1 mała cebula
2 płaskie łyżki tartego chrzanu
musztarda
sól, pieprz
smalec do smażenia
Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur w mięsie.
Rozbity schab potraktować pieprzem i solą.
Wewnętrzną część mięsa posmarować musztardą - ja używam musztardy kremskiej.
Na musztardę rozsmarować chrzan tarty.
Nie należy smarować całej powierzchni rozbitego mięsa - najlepiej posmarować ok 3/4 powierzchni, pozostawiając jeden bok czysty. Ten bok będzie końcówką po zwinięciu mięsa.
Na rozsmarowany chrzan i musztardę położyć plaster boczku - wzdłuż krótszego boku i bliżej końca, który będzie w środku.
Na boczek położyć słupki ogórka oraz po kilka piórek cebuli. Farsz układać tak, aby na końcach zostawić po 1 cm wolnej przestrzeni.
Farsz potraktować jeszcze odrobinę solą i pieprzem. Następnie zwinąć całość, zaczynając od strony z farszem a końce spiąć wykałaczką.
Obsmażyć na niewielkiej ilości smalcu, zaczynając od strony, na której jest łączenie mięsa. Jak mięso się lekko zrumieni, podlać gorącą wodą i dusić pod przykryciem przez ok 20-25 minut.
Podawać polane sosem żurawinowym lub pieczeniowym.
Osobiście wolę sos żurawinowy - za lekką słodycz.
Do sosu należy wykorzystać sos z duszenia zrazów - będzie doskonałą bazą do sosu i nada głębi smaku.
Smacznego 😋
Łatwy, smaczny i odmienny sposób na podanie zwykłego schabowego.
No i danie to jest dużo mniej kaloryczne w porównaniu do tradycyjnego schaboszczaka, panierowanego i smażonego na dużej ilości tłuszczu.
Poza tym, jeden zraz z farszem wychodzi całkiem duży.
Jak dla mnie to był na dwa razy...:-)
Składniki - porcja na 2 zrazy
kawałki schabu - lepiej żeby były trochę grubsze niż na tradycyjnego schabowego, najlepiej ok 2 cm2-3 małe ogórki kiszone
2 duże plastry boczku
1 mała cebula
2 płaskie łyżki tartego chrzanu
musztarda
sól, pieprz
smalec do smażenia
Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur w mięsie.
Rozbity schab potraktować pieprzem i solą.
Wewnętrzną część mięsa posmarować musztardą - ja używam musztardy kremskiej.
Na musztardę rozsmarować chrzan tarty.
Nie należy smarować całej powierzchni rozbitego mięsa - najlepiej posmarować ok 3/4 powierzchni, pozostawiając jeden bok czysty. Ten bok będzie końcówką po zwinięciu mięsa.
Na rozsmarowany chrzan i musztardę położyć plaster boczku - wzdłuż krótszego boku i bliżej końca, który będzie w środku.
Na boczek położyć słupki ogórka oraz po kilka piórek cebuli. Farsz układać tak, aby na końcach zostawić po 1 cm wolnej przestrzeni.
Farsz potraktować jeszcze odrobinę solą i pieprzem. Następnie zwinąć całość, zaczynając od strony z farszem a końce spiąć wykałaczką.
Obsmażyć na niewielkiej ilości smalcu, zaczynając od strony, na której jest łączenie mięsa. Jak mięso się lekko zrumieni, podlać gorącą wodą i dusić pod przykryciem przez ok 20-25 minut.
Podawać polane sosem żurawinowym lub pieczeniowym.
Osobiście wolę sos żurawinowy - za lekką słodycz.
Do sosu należy wykorzystać sos z duszenia zrazów - będzie doskonałą bazą do sosu i nada głębi smaku.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.