Szybki sos żurawinowy do mięsa pieczonego

sos żurawinowy do mięsa pieczonego










Sos ten wykorzystałam ostatnio do pieczonej karkówki. 
Ale bardzo dobrze sprawdza się do wszelkich innych mięs pieczonych, również do drobiu, a w szczególności do indyka. 

Składniki:

2 płaskie łyżki konfitury żurawinowej
1 łyżka oleju
sól, pieprz, sok z cytryny
ok. 150 - 200 ml wody
1/2 płaskiej łyżki mąki kukurydzianej
sok z pieczeni - bardzo wskazany

Na patelnię lub do garnuszka wlać olej, dodać konfiturę żurawinową i ok. 100 ml zalać wody. Zagotować, rozgniatając żurawinę. Doprawić solą i pieprzem, wlać 1 łyżkę soku z cytryny. Konfitura żurawinowa jest raczej słodka więc nie trzeba dosładzać całości.
Dodać ok 50 ml soku z pieczeni - jeżeli takową akurat robicie. Aromat marynaty i pieczonego mięsa znakomicie uzupełni smak sosu.

Do szklanki wlać 50 ml zimnej wody, dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać do żurawiny, szybko i dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos zgęstnieje. Jeśli się okaże za gęsty należy dolać trochę gorącej wody. Jeśli będzie za rzadki, należy dorobić jeszcze odrobinę mąki kukurydzianej. 

Teraz można finalnie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Do uzyskania smaku słodko-kwaśno-słonego.

Podawać na ciepło do mięsa.

Smacznego:-)

Komentarze