Fantastyczna kolacja, lunch, obiad... mięsiste boczniaki, czosnek, masło i powstaje rozkosz dla podniebienia. Najlepsze jest to, że może być zupełnie vege a smak umami jest zupełnie naturalny. Wykonanie to ok. 15 minut a koszt ok. 10 zł.
Składniki:
Opakowanie boczniaków - do kupienia za mniej niż 10 zł w praktycznie każdym markecie
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła - można zrezygnować
Czosnek niedźwiedzi
Sól
Grzyby pokroić na paski, mniej więcej równe. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić grzyby. Smażyć na mocnym ogniu przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie posolić lekko i posypać czosnkiem niedźwiedzim.
Czosnek niedźwiedzi można zastąpić czosnkiem zwykłym lub granulowanym ale moim zdaniem z niedzwiedzim smak jest bardziej zbilansowany.
Należy uważać z ilością tłuszczu, można dodać więcej ale wychodzi okrutnie mylące.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.