Szybkie boczniaki z czosnkiem niedźwiedzim

Boczniaki

Fantastyczna kolacja, lunch, obiad... mięsiste boczniaki, czosnek, masło i powstaje rozkosz dla podniebienia. Najlepsze jest to, że może być zupełnie vege a smak umami jest zupełnie naturalny. Wykonanie to ok. 15 minut a koszt ok. 10 zł.


Składniki:

Opakowanie boczniaków - do kupienia za mniej niż 10 zł w praktycznie każdym markecie

2 łyżki oleju rzepakowego 

1 łyżka masła - można zrezygnować 

Czosnek niedźwiedzi 

Sól 


Grzyby pokroić na paski, mniej więcej równe. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić grzyby. Smażyć na mocnym ogniu przez ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie posolić lekko i posypać czosnkiem niedźwiedzim. 

Boczniaki


Przemieszać i dodać masło.  Przesmażyć jeszcze kilka minut do lekkiego zrumienienia. Podawać z grzankami lub po prostu z pieczywkiem. 

Czosnek niedźwiedzi można zastąpić czosnkiem zwykłym lub granulowanym ale moim zdaniem z niedzwiedzim smak jest bardziej zbilansowany.

Należy uważać z ilością tłuszczu,  można dodać więcej ale wychodzi okrutnie mylące. 

Boczniaki


Smacznego 😊


Komentarze