Bardzo fajna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, zarówno na przyjęcia zasiadane jak i stane.
Doskonale sprawdzi się również jako kolacja czy drugie śniadanie do pracy.
Danie łatwe i szybkie w wykonaniu i po prostu smaczne 😊
5 jaj ugotowanych na twardo
3 średnie ogórki konserwowe
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz, majonez, musztarda lub chrzan
Ugotowane jaja obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynówce. Ogórki również zetrzeć na jarzynówce. Szczypiorek drobno posiekać. Składniki wymieszać.
Zrobić sos. Wymieszać 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy lub chrzanu oraz szczyptę pieprzu.
Dodać do jaj i wymieszać całość. Można ewentualnie dosolić jeśli całość będzie nazbyt mdła ale ostrożnie ponieważ majonez jest już wystarczająco słony.
Na skrajny brzeg plastra szynki nakładać odrobinę pasty jajecznej i zrolować całość.
Przed podaniem ruloniki schłodzić.
Smacznego 👌
Doskonale sprawdzi się również jako kolacja czy drugie śniadanie do pracy.
Danie łatwe i szybkie w wykonaniu i po prostu smaczne 😊
Składniki:
10 plastrów szynki (dla przyjęcia stojącego lepsze będą plastry z mniejszej szynki - wtedy trzeba ich więcej, ok. 20 sztuk)5 jaj ugotowanych na twardo
3 średnie ogórki konserwowe
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz, majonez, musztarda lub chrzan
Ugotowane jaja obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynówce. Ogórki również zetrzeć na jarzynówce. Szczypiorek drobno posiekać. Składniki wymieszać.
Zrobić sos. Wymieszać 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy lub chrzanu oraz szczyptę pieprzu.
Dodać do jaj i wymieszać całość. Można ewentualnie dosolić jeśli całość będzie nazbyt mdła ale ostrożnie ponieważ majonez jest już wystarczająco słony.
Na skrajny brzeg plastra szynki nakładać odrobinę pasty jajecznej i zrolować całość.
Przed podaniem ruloniki schłodzić.
Smacznego 👌
Przekąskowe coś innego. Muszę przy najbliższej okazji wypróbować przepis. Urozmaicenie zawsze mile widziane :)
OdpowiedzUsuń