Chrupiące gofry bezglutenowe

gofry bezglutenowe












Gofry wychodzą chrupiące, puszyste i lekkie, nawet po wystudzeniu nie robią się gąbczaste i glinowate. 
Próbowałam różnych przepisów i ten faktycznie się udaje, nawet jak się robi troche na oko 😉
Przepis oryginalny znalazłam na mojewypieki.com i przerobiłam na wersję bezglutenową. 

Składniki (na około 10 gofrów):

2 jaja - zółtka i białka oddzielnie
500 ml mąki bezglutenowej (2,5 szklanki) - użyłam własnej mieszanki
30 ml oleju rzepakowego
100 - 150 ml wody lub mleka
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Żółtka, mąkę, olej, wodę lub mleko, proszek do pieczenia i cukier razem zmiksować na gładką gęstą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuszki.
W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli - na sztywno.


chrupiące gofry bezglutenowe

Białka dodać do ciasta i zdecydowanie ale w miarę delikatnie wymieszać całość łyżką - absolutnie nie miksować bo piana opadnie.
Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o pianę i tak pozostanie do końca smażenia.


chrupiące gofry bezglutenowe

Smażyć w gofrownicy na złoto, porządnie rumieniąc - dobrze wypieczone gofry pozostaną chrupiące.


chrupiące gofry bezglutenowe

I voila... 

Smacznego 😋

Komentarze