Zrazy schabowe z białą kiełbasą w sosie piwno-miodowym

zrazy wieprzowe













Wykonane ze schabu z cienką, białą kiełbasą i ogórkiem kiszonym, uduszone w aromatycznym sosie piwnym z dodatkiem miodu. 
Różne smaki, które harmonijnie się uzupełniają dając doskonały kawałek mięsa na niedzielny obiad. 
Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam 😊

Składniki - na dwa zrazy

2 kawałki schabu
2 cienkie, białe kiełbaski
2 średnie ogórki kiszone
sól, pieprz, tymianek, estragon
1/2 szkl piwa jasnego niepasteryzowanego
1 płaska łyżka miodu
2 łyżki smalcu
1/2 płaskiej łyżki mąki (u mnie bezglutenowa)

Schab rozbić jak najcieniej. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na skrajnym brzegu doprawionego schabu położyć białą kiełbasę i pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego i zwinąć ciasno w rulonik. Spiąć wykałaczkami. 
Zwinięte zrazy obsmażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Po obsmażeniu podlać 1/2 szkl wody i 1/2 szkl piwa. Sos doprawić tymiankiem, estragonem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do momentu aż większość płynu wyparuje, wtedy dodać miód. Kiedy cały płyn wyparuje a resztka zacznie się mocno pienić, podlać 1/2 szkl wody. 
Na małej patelni rozgrzać 1/2 łyżki smalcu i zrumienić 1/2 płaskiej łyżki mąki. Wymieszać z płynem w zrazikach aż powstanie lekko gęsty sos i podgrzać całość.

zrazy wieprzowe

Podawać z ziemniakami i kwaśną surówką.

Smacznego 😋

Komentarze