Wykonane ze schabu z cienką, białą kiełbasą i ogórkiem kiszonym, uduszone w aromatycznym sosie piwnym z dodatkiem miodu.
Różne smaki, które harmonijnie się uzupełniają dając doskonały kawałek mięsa na niedzielny obiad.
Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam 😊
Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam 😊
Składniki - na dwa zrazy
2 kawałki schabu
2 cienkie, białe kiełbaski
2 średnie ogórki kiszone
sól, pieprz, tymianek, estragon
1/2 szkl piwa jasnego niepasteryzowanego
1 płaska łyżka miodu
2 łyżki smalcu
1/2 płaskiej łyżki mąki (u mnie bezglutenowa)
Schab rozbić jak najcieniej. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na skrajnym brzegu doprawionego schabu położyć białą kiełbasę i pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego i zwinąć ciasno w rulonik. Spiąć wykałaczkami.
Zwinięte zrazy obsmażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Po obsmażeniu podlać 1/2 szkl wody i 1/2 szkl piwa. Sos doprawić tymiankiem, estragonem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do momentu aż większość płynu wyparuje, wtedy dodać miód. Kiedy cały płyn wyparuje a resztka zacznie się mocno pienić, podlać 1/2 szkl wody.
Na małej patelni rozgrzać 1/2 łyżki smalcu i zrumienić 1/2 płaskiej łyżki mąki. Wymieszać z płynem w zrazikach aż powstanie lekko gęsty sos i podgrzać całość.
Na małej patelni rozgrzać 1/2 łyżki smalcu i zrumienić 1/2 płaskiej łyżki mąki. Wymieszać z płynem w zrazikach aż powstanie lekko gęsty sos i podgrzać całość.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.