Ekspresowe babeczki bananowo-czekoladowe

babeczki bananowo-czekoladowe














Bezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. 
Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 

Składniki na 12 babeczek:

3 mocno dojrzałe banany - z brązową skórką
2 jaja
200 ml mleka
100 ml oleju
100 g brązowego cukru
130 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
3 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 tabliczka czekolady - mlecznej lub gorzkiej (50% kakao) - babeczki z czekoladą gorzką będą raczej mało słodkie więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie wypieki radzę użyć mlecznej czekolady

Banany rozgnieść widelcem, dodać jaja, mleko, olej i brązowy cukier i całość krótko zmiksować do połączeniu składników.
Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych - zmiksować do połączenia składników. 
Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki - maksymalnie 0,5 cm - i dodać do ciasta. Wymieszać całość i nakładać do przygotowanych papilotek. Można nakładać na pełno.
Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. 

Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego 😋


Komentarze