Smak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych.
Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym.
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 spore ząbki świeżego czosnku
sól
Brukselkę obrać z obeschniętych listków, przekroić na pół większe sztuki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 7-8 minut aż będą miękkie.
Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć kilka sekund (czosnek nie może się przypiec) i od razu wrzucić brukselkę, najlepiej jeszcze ciepłą. Całość smażyć na dużym ogniu. Skropić sokiem z cytryny i dodać łyżkę miodu. Wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Doprawić solą jeśli potrzeba. Podawać na ciepło.
Smacznego 😋
Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym.
Składniki:
ok. 300 g brukselki2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 spore ząbki świeżego czosnku
sól
Brukselkę obrać z obeschniętych listków, przekroić na pół większe sztuki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 7-8 minut aż będą miękkie.
Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć kilka sekund (czosnek nie może się przypiec) i od razu wrzucić brukselkę, najlepiej jeszcze ciepłą. Całość smażyć na dużym ogniu. Skropić sokiem z cytryny i dodać łyżkę miodu. Wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Doprawić solą jeśli potrzeba. Podawać na ciepło.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.