Brukselka z cytryną, czosnkiem i miodem

brukselka do obiadu














Smak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych. 
Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym.

Składniki:

ok. 300 g brukselki
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 spore ząbki świeżego czosnku
sól

Brukselkę obrać z obeschniętych listków, przekroić na pół większe sztuki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 7-8 minut aż będą miękkie.
Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć kilka sekund (czosnek nie może się przypiec) i od razu wrzucić brukselkę, najlepiej jeszcze ciepłą. Całość smażyć na dużym ogniu. Skropić sokiem z cytryny i dodać łyżkę miodu. Wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Doprawić solą jeśli potrzeba. Podawać na ciepło.

Smacznego 😋

Komentarze