Bezglutenowe pączusie z twarogiem

pączki serowe














Łatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej. 
Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊
A jeśli ktoś woli wersję bez twarogu zapraszam tutaj.


Składniki:
mąka bezglutenowa: 150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka mielonego lnu - łącznie ok 250 g
7 g drożdży suszonych
60 g cukru
szczypta soli
1 całe jajko
200 g twarogu półtłustego
280 ml mleka 
100 g rodzynek
ewentualnie olejek pomarańczowy lub cytrynowy

tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania - może być wymieszany z cynamonem

Suche składniki wymieszać: mąki, len, drożdże, cukier i sól. Dodać nie moczone rodzynki i wymieszać.
Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka.
Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli zanikają.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 


pączki serowe

W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Ja zawsze łączę smalec z olejem rzepakowym - smażenie na smalcu nadaje potrawom chrupkości. Łyżkę zamoczyć w gorącym tłuszczu, nabierać kolejno porcje ciasta o wielkości 1/2 łyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym.
Nie należy kłaść dużych porcji ciasta bo wyjdą racuchy zamiast pączków.


pączki serowe

Wystudzone posypać cukrem pudrem. Można je też nadziać marmoladą - najlepiej szprycą lub dużą strzykawką.

Smacznego 😋

Komentarze