Królik w musztardzie i winie

królik duszony w musztardzie i winie













Królik ma bardzo delikatne i chudziutkie mięso, które czasami może wydawać się mdłe w smaku. 
Przyrządzenie go w sosie musztardowym daje danie o wyraźnym, wyostrzonym smaku. 
Można je podać z kluseczkami francuskimi - idealnie do siebie pasują.

Składniki:

1/2 tuszki królika  - poporcjowanego
1 średnia cebula
ok 100 g boczku wędzonego
musztarda kremska lub sarepska
250 ml białego półwytrawnego wina
odrobina mąki - u mnie bezglutenowa
sól, pieprz, tymianek
masło, olej rzepakowy
śmietanka 30% - 3 łyżki

Porcje mięsa oprószyć solą i pieprzem i nasmarować 2 łyżkami musztardy.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony w równą, niewielką kostkę i wysmażyć z niego tłuszcz. Boczek zdjąć z patelni odsączając tłuszcz. Na patelnię wrzucić porcje królika i podsmażyć całość lekko. Mięso oprószyć odrobiną mąką i podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją. Następnie dodać wino, szczyptę suszonego tymianku i całość dusić przez ok. 40 minut - do miękkości mięsa. 


królik duszony w musztardzie i winie

Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je z patelni. Na patelnię dodać 3 łyżki śmietany, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem i przesmażyć chwilę. Następnie dołożyć mięso i całość podgrzać przez ok 10 minut.

Smacznego 😋

Komentarze