Lekki placek zbójnicki

bezglutenowy placek zbójnicki













Moja własna wersja placka zbójnickiego, dużo lżejsza od oryginałów, które można zamówić w publicznych jadłodajniach. Zawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny. 
Można go wykonać w wersji bezglutenowej jak i glutenowej. 
Suma sumarum nawet niewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊

Składniki:


Placek ziemniaczany - 2 - 3 placki
ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ryżowej/ kukurydzianej lub pszennej
sól, pieprz, czosnek granulowany
szczypta cukru
olej do smażenia 

Gulasz
1 polędwica wieprzowa lub ok. 300-400 g schabu
2 średnie cebule
1 niewielka marchewka
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej papryki mielonej

Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę posiekaną w grube piórka i zeszklić ją. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażyć lekko. Dodać marchewkę startą na tarce jarzynówce, wszystkie przyprawy oraz ok 100 ml wody i dusić pod przykryciem jakieś 20 minut - do miękkości mięsa. Woda powinna w dużej mierze odparować a z warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś ma życzenie dorobić sosu to zawsze można wymieszać 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej w zimnej wodzie i dodać do gulaszu, oczywiście uzupełniając go odpowiednią ilością wody. Na koniec sprawdzić słoność i ostrość - gulasz powinien być lekko pikantny.

bezglutenowy placek zbójnicki

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - tak żeby powstały drobne wiórki, mniejsze niż na zwykłej jarzynówce. 
Cebulę również zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajko, sól, pieprz, szczyptę cukru i mąkę, i porządnie wymieszać całość. Masa powinna być wyraźnie słona i lekko pieprzna.

Na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju wykładamy masę ziemniaczaną i smażymy na dużym ogniu bez przykrycia. Placek powinien mieć ok 1 cm grubości. Jeśli będzie za cienki będzie się rwał podczas przewracania. Po podsmażeniu jednej strony placek przewrócić na drugą stronę i podsmażyć na złoty kolor drugą stronę.

Usmażony placek przełożyć na talerz. Na połowę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połową placka. Na wierzch położyć 2 łyżki jogurtu gęstego i posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego 😋

Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.