Aromatyczny piernik bezglutenowy

piernik bezglutenowy













Pachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie. 
Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊 
No i nie trzeba czekać dwóch tygodniu aż zmięknie...
Łatwy i szybki w wykonaniu, słodzony wyłącznie miodem. Można go wzbogacić bakaliami. 
A jeśli się zeschnie w oczekiwaniu na skonsumowanie można go pokroić w kostkę, polać czekoladą i będą pierniczki...

Składniki (na małą blaszkę):

225 g mąki bezglutenowej - można użyć gotowej mieszanki lub zrobić własną mieszankę ze 125 g skrobi ziemniaczanej i 100 g mąki kukurydzianej, jaglanej lub ryżowej
20 g miodu
65 g margaryny lub masła
ok. 50 ml mleka
1 jajko
skórka otarta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
1 czubata  łyżeczka mieszanki piernikowej
1/2 łyżeczki kakao - opcjonalnie
1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2-3 garście bakali - rodzynki, płatki migdałowe, żurawina suszona, morele posiekane, skórka kandyzowana, etc.

Margarynę lub masło roztopić na małym ogniu i odstawić do przestudzenia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sodę, sól i wymieszać. Dodać jajko, mleko i dokładnie wymieszać całość. Można to zrobić mikserem. Całość będzie bardzo sucha ale nie należy się tym przejmować. Dodać miód i zmiksować całość. Można użyć miodu płynnego lub gęstego. Miód sprawi, że ciasto nabierze lejącej konsystencji.
Następnie dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy lub aromat i kakao - opcjonalnie.
Całość porządnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie.
Nie należy za długo miksować ciasta ponieważ mocno się napowietrzy. Wtedy na wierzchu ciasta utworzy się pianka, która przypali się w pieczeniu. Oczywiście spaleniznę można zdrapać ale ciasto może nabrać gorzkiego posmaku.

Wymieszane ciasto przelać do małej formy keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 50 minut. Grzanie góra i dół z termoobiegiem. Po tym czasie sprawdzić upieczenie i jeśli jest ok to wyjąć do wystudzenia.

Po wystudzeniu polać ulubioną polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego 😋

Komentarze