No i nie trzeba czekać dwóch tygodniu aż zmięknie...
Łatwy i szybki w wykonaniu, słodzony wyłącznie miodem. Można go wzbogacić bakaliami.
A jeśli się zeschnie w oczekiwaniu na skonsumowanie można go pokroić w kostkę, polać czekoladą i będą pierniczki...
Składniki (na małą blaszkę):
225 g mąki bezglutenowej - można użyć gotowej mieszanki lub zrobić własną mieszankę ze 125 g skrobi ziemniaczanej i 100 g mąki kukurydzianej, jaglanej lub ryżowej20 g miodu
65 g margaryny lub masła
ok. 50 ml mleka
1 jajko
skórka otarta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
1 czubata łyżeczka mieszanki piernikowej
1/2 łyżeczki kakao - opcjonalnie
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2-3 garście bakali - rodzynki, płatki migdałowe, żurawina suszona, morele posiekane, skórka kandyzowana, etc.
Margarynę lub masło roztopić na małym ogniu i odstawić do przestudzenia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sodę, sól i wymieszać. Dodać jajko, mleko i dokładnie wymieszać całość. Można to zrobić mikserem. Całość będzie bardzo sucha ale nie należy się tym przejmować. Dodać miód i zmiksować całość. Można użyć miodu płynnego lub gęstego. Miód sprawi, że ciasto nabierze lejącej konsystencji.
Następnie dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy lub aromat i kakao - opcjonalnie.
Całość porządnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie.
Nie należy za długo miksować ciasta ponieważ mocno się napowietrzy. Wtedy na wierzchu ciasta utworzy się pianka, która przypali się w pieczeniu. Oczywiście spaleniznę można zdrapać ale ciasto może nabrać gorzkiego posmaku.
Wymieszane ciasto przelać do małej formy keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 50 minut. Grzanie góra i dół z termoobiegiem. Po tym czasie sprawdzić upieczenie i jeśli jest ok to wyjąć do wystudzenia.
Po wystudzeniu polać ulubioną polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.