piątek, 6 października 2017

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

uroczysty obiad
Jeśli zapowiada Wam się duży obiad dla znacznej liczby gości to sztuka mięsa w sosie chrzanowym będzie idealna. 
Zajmuje dużo czasu ale jednocześnie bardzo mały pracy i uwagi. 
Danie wykonane z szynki wieprzowej, którą należy wcześniej zapeklować, potem upiec, pokroić na plastry (może być dzień wcześniej) a na koniec podać polane sosem chrzanowym. I voila... 😊 
Do tego ziemniaki i surówka z marchewki i goście będą mlaskali aż miło...




Składniki:

(mój obiad obejmował 20 osób.... więc jest to przepis na obiad dla 20 osób)
szynka wieprzowa - 3 kg
czosnek - 6 ząbków
ziele angielskie - 10 sztuk
liść laurowy - 5 sztuk
sól peklowa - wg przepisu na opakowaniu soli
woda - przegotowana, zimna - ok. 1 litr

Sos chrzanowy:
sos z pieczenia szynki
śmietana 30% - ok. 100 ml
mąka - u mnie bezglutenowa - 1 łyżka
chrzan - dobrej jakości - 1 czubata łyżka

Szynkę zapeklować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i czosnku - dobrze jest ją przekroić wzdłuż jeśli jest bardzo rozłożysta - będzie szybciej się piekła i lepiej potem będzie kroić plastry. Musi postać minimum 3 dni w lodówce, pod przykryciem. Należy użyć 1 łyżkę soli peklowej na 1 litr wody - zimnej przegotowanej..
Po marynowaniu szynkę wyjąć z wody, włożyć do dwóch oddzielnych rękawów (jeśli była przekrojona), dodać czosnek i przyprawy z marynaty i podlać każdą szynkę 1/2 szkl zimnej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu i piec ok 2,5h. Po tym czasie szynka powinna być idealnie upieczona, mięso będzie rozpadało się samo. Aby mieć pewność, że szynka jest upieczona najlepiej sprawić do termometrem do mięsa. Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika. Jeśli będzie podawana od razu to należy pozwolić szynce odpocząć przez 5 minut i pokroić ja na plastry 1,5 - 2 cm grubości.
Jeśli będzie podawana następnego dnia to należy poczekać do całkowitego wystygnięcia mięsa, pokroić na plastry, ułożyć na blasze, zalać sosem z pieczenia i przykryć folią aluminiową. Następnego dnia należy podgrzać szynkę w piekarniku - ok 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

Przygotować sos. W rondelku podgrzać 1 szkl sosu z pieczenia szynki i dolać do niego wody - sos jest bardzo słony. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną 30% i wlać do rondelka, wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Na 0,5 litra sosu z pieczeni należy użyć 1 czubatą łyżkę mąki i ok 100 ml śmietany. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody a jeśli będzie za rzadki należy dodać jeszcze odrobinę mąki (rozrabiając ją wcześniej w odrobinie wody). Na koniec dodać czubatą łyżkę chrzanu i dokładnie całość wymieszać. W zależności od tego jak wyraźny smak chrzanu chcemy uzyskać można dodać go trochę więcej lub mniej. Należy jednak pamiętać, że chrzan w zetknięciu z wysoką temperaturą, a w szczególności po przegotowaniu, traci swoją ostrość.

Plastry szynki podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Sos najlepiej przelać do sosjerki, tak, aby każdy sam sobie zaordynował odpowiednią ilość.

Smacznego 😋

2 komentarze:

  1. wow, idealna na rodzinny obiad :) ale mus być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:-) moi goście zajadali aż miło:-)

      Usuń

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...