Potrawka z królika

potrawka z królika














Jeśli ktoś nie miał do czynienia do czynienia z królikiem to jest to idealne danie do pierwszych prób.
Jest trochę czasochłonne ale jednocześnie nie jest pracochłonne. 
Mięso wyszło smaczne, delikatne i aromatyczne. 
Sam przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska PWN i mogę go z pełną świadomością polecić. 

Składniki:

1 tuszka królika
warzywa korzeniowe: marchewka, seler, pietruszka i por
listek laurowy, goździki, ziele angielskie
100 ml śmietanki 30%
1-2 łyżki mąki (u mnie bezglutenowej)
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Tuszkę królika podzielić na kawałki, wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje. 
Po ugotowaniu mięso wyjąć i lekko ostudzić. Następnie oddzielić od kości.
Marchewkę pokroić na plasterki. Można również pokroić pozostałe warzywa ja jednak wykorzystałam samą marchewkę. 
Pozostały rosół wygotować do ilości ok. 2-3 szklanek lub odlać i pozostałą część wykorzystać później do zupy lub innego dania.
Rosół podgrzać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować całość. Dodać sok z cytryny, wymieszać i doprawić całość solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie dodać mięso z królika i całość zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła.

Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty.

Smacznego 😋

Komentarze