Ziołowe grzanki do zupy

grzanki ziołowe













Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Można je zrobić ze zwykłej bułki wrocławskiej (dla glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego). 
Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek.

Składniki:

bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy
czosnek granulowany
bazylia szuszona
oregano suszone
oliwa z oliwek

Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej żeby to było pieczywo czerstwe, będzie się lepiej kroiło.
Wrzucić do miski i skropić oliwą z oliwek - wymieszać porządnie, żeby wszystkie kosteczki otrzymały chociaż odrobinę oliwy. Posypać odrobiną czosnku granulowanego, bazylii i oregano i dokładnie wymieszać.
Wysypać na dużą blachę wyłożoną pergaminem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 
Grzanki można układać dosyć gęsto i mogą leżeć na sobie - trzeba je wtedy przemieszać w trakcie pieczenia, żeby się równo zarumieniły.
Po upieczeniu wystudzić na blasze i zsypać do wentylowanego pojemnika. Nie trzeba ich spożywać od razu. Mogą postać do użycia później.

Smacznego 😋

Komentarze