Sałatka warzywna na zimę - łagodna

łagodna sałatka warzywna na zimę













Dosyć czasochłonna w przygotowaniu sałatka ale za to oszczędza czas przygotowania późniejszych obiadków. 
Jest niezwykle łagodna, lekko słodka i lekko kwaśna i miło chrupiąca.
Zawiera bogaty zestaw warzyw, które doskonale sprawdzają się w sałatkach. Idealna na zimę, szczególnie na szybki obiad po pracy.

Składniki:

2,5- 3 kg białej kapusty
1 kg marchwi
1 kg ogórków - najlepiej długich lub gładkich, gruntowych
1/2 kg cebuli białej
1/2 kg papryki - może być kolorowa
1 pęczek natki pietruszki
ok. 6 ząbków czosnku
2 łyżki soli kamiennej

Zalewa:
150 ml oleju roślinnego
175 ml szkl. octu jabłkowego
200 g cukru
2 łyżki soli kamiennej
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki w proszku

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować na drobno. Ogórki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać), o grubości 1-1,5 mm - ja starłam na tarce z regulowanym ostrzem. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynówce. Cebulę pokroić w cienkie ćwierćpiórka. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. Natkę pietruszki posiekać. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.
Wszystkie składniki wrzucić do wielkiej misy, dodać dwie łyżki soli kamiennej i dokładnie wymieszać całość. Wyjdzie tego ok. 10 litrów przed wymieszaniem. Po wymieszaniu całość zmniejszy się do ok. 5 litrów. Po wymieszaniu lekko uklepać wierzch i odstawić do puszczenia soku na ok 2 godziny.


łagodna sałatka warzywna na zimę

Następnie nakładać sałatkę do słoików, lekko ugniatając całość. Od góry należy zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca. Przed włożeniem do słoika sałatkę należy odcisnąć z soku.
Sok z sałatki zlać do garnka i dodać składniki zalewy. Całość zagotować do rozpuszczenia się cukru.
Gorącą zalewą zalewać sałatkę w słoikach, zostawiając od góry co najmniej centymetr przestrzeni. Należy zwrócić uwagę, żeby zalewa popłynęła w dół słoika - można lekko zruszyć sałatkę widelcem.
Słoiki zakręcić i pasteryzować. Ja pasteryzuję w garnku z wodą - 20 minut od momentu zagotowania się wody. Potem wyjmuję słoiki, dokręcam, przekręcam do góry dnem i odstawiam do wystygnięcia. Sałatka jest gotowa do spożycia już następnego dnia po wykonaniu.

Smacznego 😋


Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.