Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda.
W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej.
Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami.
Składniki:
3 dojrzałe banany - muszą mieć brązową skórkę
4 jaja
4 łyżki oleju
150 ml cukru brązowego lub białego
8 g cukru waniliowego
150 g mąki kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej - ewentualnie pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200 g borówek
Kruszonka:
60 g masła/ margaryny
75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa
100 g cukru
8 g cukru waniliowego
Obrane, połamane banany, cukier brązowy i waniliowy, jajka i olej wrzucić do miksera i zmiksować na największych obrotach przez około minutę - powinna powstać puszysta, kremowa piana.
Przełożyć masę do miski, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową.
Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra - dół z termoobiegiem. Piec przez 45 minut.
Smacznego 😋
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki:-) Pozdrawiam
Usuń