Często zdarza mi się, że po ugotowaniu bobu i nasyceniu nim żołądków, zostaje jakaś porcja z którą nie wiadomo co zrobić. Idealnym pomysłem okazała się sałatka z kurczakiem, która doskonale sprawdziła się jako lunch do pracy.
W wykonaniu prosta i łatwa a składniki można lekko zmodyfikować, rezygnując z mięsa lub zastępując go szynką konserwową lub indykiem.
3-4 średniej wielkości ogórki kiszone
1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny
1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości
1 duże jabłko, najlepiej winne
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula - cukrowa, szalotka lub czerwona
sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, olej
Pierś z kurczaka pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skropić oliwą. Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu. Wystudzić.
Ryż ugotować wcześniej i wystudzić. Tak jak pisałam, składnik ten można pominąć.
Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka.
Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko i cebulkę oraz, ewentualnie, ryż. Dodać pierś z kurczaka porwaną na niewielkie kawałki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać sporą ilość pieprzu i 2 łyżki majonezu. Całość wymieszać do połączenia się składników. Można dodać odrobinę soli oraz cukru, jeśli jabłko nie było słodkie.
Smacznego 😋
W wykonaniu prosta i łatwa a składniki można lekko zmodyfikować, rezygnując z mięsa lub zastępując go szynką konserwową lub indykiem.
Składniki:
ok 2 garście ugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej3-4 średniej wielkości ogórki kiszone
1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny
1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości
1 duże jabłko, najlepiej winne
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula - cukrowa, szalotka lub czerwona
sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, olej
Pierś z kurczaka pokroić na plastry, posypać solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i skropić oliwą. Odstawić na kilka minut do zamarynowania i obsmażyć na patelni na złoto, używając jak najmniej tłuszczu. Wystudzić.
Ryż ugotować wcześniej i wystudzić. Tak jak pisałam, składnik ten można pominąć.
Ogórki pokroić w niewielką kostkę. Jabłko obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobne piórka.
Do miski wrzucić obrany bób. Dodać pokrojone ogórki, jabłko i cebulkę oraz, ewentualnie, ryż. Dodać pierś z kurczaka porwaną na niewielkie kawałki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać sporą ilość pieprzu i 2 łyżki majonezu. Całość wymieszać do połączenia się składników. Można dodać odrobinę soli oraz cukru, jeśli jabłko nie było słodkie.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.