Owocowy sernik na zimno na biszkopcie

owocowy sernik na zimno na biszkopcie















Wykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy. 

Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. 
W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. 
Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można tutaj poszaleć z innymi miękkimi owocami.

Składniki - na dużą tortownicę:


Biszkopt:
3 jaja wielkości L - ogrzane do temperatury pokojowej
60 g cukru białego
8 g cukru waniliowego
ok. 45 ml oleju rzepakowego lub innego rafinowanego
70 g mąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
ok 200 g miękkich owoców - najlepsze truskawki, jagody lub borówki
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka owocowa - najlepiej o smaku owoców, których będziemy używali

Na wierzch:
Świeże lub mrożone owoce do dekoracji
Galaretka

Przygotować biszkopt. Jaja ubić z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą pianę. Dodawać partiami olej dalej ubijając. Mąkę z proszkiem wymieszać i dodawać partiami do ubitej piany. Delikatnie wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić. Zajmuje to ok 30 minut.

Przygotować masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia. W momencie, kiedy będzie zimna ale jeszcze nie tężeje można zacząć dalej preparować masę. Do wysokiej miski wlać śmietanę, dodać cukier puder i ubić całość na sztywno. Następnie dodawać partiami serek mascarpone i dalej ubijać. Potem dodać owoce i zmiksować całość na najwyższych obrotach - część owoców powinna się rozpaść. Jeśli używacie truskawek dobrze jest je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Na koniec stopniowo wlewać tężejącą galaretkę i energicznie mieszać. Galaretkę trzeba lać stopniowo i od razu mieszać, żeby nie zrobiły się grudy. Dobrze wymieszaną masę wylać na zimny biszkopt ułożony w tortownicy.

Zrobić galaretkę na wierzch. Najlepiej rozpuścić ją wcześniej i wystudzić. Na wierzch tężejącej masy ułożyć owoce świeże lub mrożone i zalać tężejącą galaretką. Owoce należy lekko powciskać w masę sernikową, żeby podczas wlewania galaretki nie przemieściły się. Użycie owoców mrożonych przyspieszy tężenie galaretki. Jeśli galaretka nie przykrywa w całości owoców, w szczególności mrożonych, warto jest oblać je dodatkowo galaretką. Po prostu nabierać łyżką i polewać każdy owocek. Zapobiegnie to obsychaniu owoców, które zachowają ładny wygląd i pierwotną strukturę.


owocowy sernik na zimno na biszkopcie

Całość wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.
A potem można się rozkoszować...

Smacznego 😋

Komentarze

  1. Pyszności! Ładnie wygląda :) Miłego weekendu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:-) również miłego weekendu i udanych pyszności:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.