Właściwie nie może się nie udać.
Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy.
Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy.
Składniki:
130 g cukru białego - najlepiej drobnego
8 g cukru waniliowego - jedno opakowanie
2 duże jaja
200 - 250 ml maślanki
270 g mąki - może być zwykła pszenna, ja użyłam mojej mieszanki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
truskawki
Kruszonka:
60 g masła/ margaryny
75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa
100 g cukru
8 g cukru waniliowego
Masło lub margarynę utrzeć na puch z cukrem białym i cukrem waniliowym.
Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać do połączenia składników. Oczywiście można to robić mikserem.
(jeśli masa zacznie się warzyć to nie należy się przejmować - dodatek mąki zatrzyma ten proces)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ja użyłam dużej tortownicy. Rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni blachy przy czym nie trzeba być super dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę.
Na wierchu ciasta ułożyć kawałki umytych, wysuszonych i przekrojonych na pół truskawek - najlepiej zapełnić całą powierzchnię. Truskawki należy kłaść przekrojonym środkiem do góry - nie puszczą tak mocno soku.
Przygotować kruszonkę - zagnieść wszystkie składniki.
Posypać kruszonką wierzch rozprowadzając ją równomiernie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 60 minut. Sprawdzić upieczenie patyczkiem.
I smacznego 😋
Najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka....
A jak pani robi ta mieszankę z mąk bezglutenowych
OdpowiedzUsuńMoże pani zdradzić. Pozdrawiam.
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Przepis na mąkę bezglutenową jest tutaj https://kuchta77.blogspot.com/2016/09/lekka-maka-bezglutenowa.html
UsuńGumę guar można sobie darować - można ewentualnie dodać odrobinę mielonego lnu lub mąki lnianej ale ciasta i tak ładnie się trzymają, są sprężyste i pulchne.
Pozdrawiam i życzę udanych prób:-)