środa, 14 czerwca 2017

Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe

ucierane ciasto z truskawkami


Właściwie nie może się nie udać.

Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy.

 




Składniki:

60 g masła/ margaryny
130 g cukru białego - najlepiej drobnego
8 cukru waniliowego - jedno opakowanie
2 duże jaja
200 - 250 ml maślanki
270 g mąki - może być zwykła pszenna, ja użyłam mojej mieszanki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
truskawki

Kruszonka:
60 g masła/ margaryny
75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa
100 g cukru
8 g cukru waniliowego

Masło lub margarynę (swoją drogą to zawsze używam Palmy z murzynkiem - jako jedyna nie zawiera oleju palmowego a wyłącznie rzepakowy i słonecznikowy) utrzeć na puch z cukrem białym i cukrem waniliowym.
Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać do połączenia składników. Oczywiście można to robić mikserem.
(jeśli masa zacznie się warzyć to nie należy się przejmować - dodatek mąki zatrzyma proces)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ja użyłam dużej tortownicy. Rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni blachy przy czym nie trzeba być super dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę.
Na wierchu ciasta ułożyć kawałki umytych, wysuszonych i przekrojonych na pół truskawek - najlepiej zapełnić całą powierzchnię kładąc truskawki przekrojonym środkiem do góry.
Przygotować kruszonkę - zagnieść wszystkie składniki.
Posypać kruszonką wierzch rozprowadzając ją równomiernie.

ucierane ciasto z truskawkami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 60 minut. Sprawdzić upieczenie patyczkiem.

I smacznego 😋
Najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...