Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków













Świetny pomysł na obiad - babka ziemniaczana z sosem z pieczarek lub z gulaszem. Można też ją podać po prostu z gęstym jogurtem.
Moja babka jest z wędliną, ale można ją wykonać w wersji wege. 
Prosta w wykonaniu. 
Z podanych proporcji powstają dwie małe foremki. 

Składniki:

1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste
1 średnia cebula
ok 150 g różnych wędlin, u mnie to było po 50 g boczku wędzonego, schabu wędzonego oraz kiełbasy
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 50 g ostrego sera - ja użyłam parmezanu
2-3 łyżki mąki - użyłam kukurydzianej ale można też zwykłej pszennej
sól, pieprz, czosnek (granulowany lub 1 ząbek)

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i rozgnieść. Można je zmiksować na jednolitą masę. Ja użyłam tłuczka do ziemniaków i męża - w zupełności wystarczyło :-)
Wędlinę pokroić w kostkę ok 1 cm, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Jeśli używacie boczku nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Wystarczy w zupełności tłuszcz, który wytopi się z boczku. Jeśli używacie wędlin zawierających mało tłuszczu dodajcie 1 łyżkę smalcu lub oleju.
Do podsmażonej wędliny dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek lub czosnek granulowany. Lekko przestudzić całość.

babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Do miski z przestudzonymi, rozgniecionymi ziemniakami dodać przesmażoną wędlinę z cebulką, jajko, starty ser i mąkę i zagnieść całość, łącząc wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak.

babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec ok 45 minut do zrumienienia się wierzchu.
Podawać od razu po upieczeniu.

* W wersji wege dodajemy 2 łyżki innego tłuszczu twardego do wyrabianej masy. Smak zyska wyrazistości.

Smacznego 😋

Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.