Idealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem.
Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego.
Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego.
Składniki:
Masa makowa - 2 puszki
lub
masa przygotowana z 400 g suchego maku mielonego
Biszkopt - bezglutenowy
2 jaja ogrzane do temperatury pokojowej
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g mąki biszkoptowej bezglutenowej
Używając masy z puszki dobrze jest wcześniej wyłożyć ją do miski i przemieszać, żeby nie była zbita.
Ja robiłam własną masę makową z suchego maku mielonego z bardzo dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania.
Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową i delikatnie wyrównać wierzch.
Przygotować ciasto biszkoptowe. Podaję przepis na biszkopt bezglutenowy. Jest to dosyć cienka warstwa. Można wykonać biszkopt z podwójnej ilości składników - nie zaszkodzi to całemu ciastu.
Biszkopt:
Ogrzane do temperatury pokojowej jaja ubić na biały puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i dalej ubijać aż masa stanie się kremowa i lekko sztywna. Zmniejszyć obroty i ubijać dalej dodając po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto biszkoptowe wylać na mak wyłożony do formy i rozprowadzić po całości ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - bez termoobiegu. Piec przez 45-50 minut,
Po wystudzeniu wyjąć z formy i odwrócić do góry nogami. Należy przy tym uważać, bo biszkopt bezglutenowy będzie się kruszył.
Polać po wierzchu przygotowanym lukrem lub roztopioną czekoladą.
Smacznego 😋
Co prawda to nie ciasta na zbliżające się okazję, ale i tak wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA u mnie właśnie sprawdził się na Święta. Konkurencję makowcową wygrywa oczywiście strucla z makiem. Niestety w wersji bezglutenowej ciężka do wykonania... Zatem odwrócony makowiec dał radę:-)
Usuń