czwartek, 6 kwietnia 2017

Bakaliowa masa makowa z suchego maku mielonego

masa makowa z suchego maku mielonego

Samodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić mak. 
No i wiem co jem...
Taką masę można wykorzystać zarówno do ciasta jak i do kutii. 
W tym przepisie masa makowa jest nafaszerowana bardzo dużą ilością bakalii.



Składniki:


400 g suchego maku mielonego - 2 opakowania
600 ml mleka
2 łyżki masła/ margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka rumu lub aromat migdałowy/ rumowy
Bakalie: łącznie ok 400 g - 1 opakowanie płatków migdałów, 1/2 szklanki żurawiny suszonej, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mleko podgrzać z masłem, cukrem i miodem do rozpuszczenia cukru. Dodać mak mielony i mieszać do lekkiego zgęstnienia składników. Mak będzie dosyć rzadki ale po dodaniu bakalii mocno zgęstnieje. 
Następnie dodać rum lub aromat oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszać, wyłączyć gaz i odstawić do przestudzenia. 


masa makowa z suchego maku mielonego

Jeśli maku będziemy używali do ciasta dobrze jest przed wyłożeniem go na ciasto dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ubitą pianę z dwóch białek. Masa połączy się i nie będzie się kruszyła po upieczeniu. Oczywiście mak musi być wtedy zupełnie wystudzony.

Smacznego 😋

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...