Bakaliowa masa makowa z suchego maku mielonego

masa makowa z suchego maku mielonego













Samodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić mak. 
No i wiem co jem...
Taką masę można wykorzystać zarówno do ciasta jak i do kutii. 
W tym przepisie masa makowa jest nafaszerowana bardzo dużą ilością bakalii.


Składniki:


400 g suchego maku mielonego - 2 opakowania
600 ml mleka
2 łyżki masła/ margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka rumu lub aromat migdałowy/ rumowy
Bakalie: łącznie ok 400 g - 1 opakowanie płatków migdałów, 1/2 szklanki żurawiny suszonej, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mleko podgrzać z masłem, cukrem i miodem do rozpuszczenia cukru. Dodać mak mielony i mieszać do lekkiego zgęstnienia składników. Mak będzie dosyć rzadki ale po dodaniu bakalii mocno zgęstnieje. 
Następnie dodać rum lub aromat oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszać, wyłączyć gaz i odstawić do przestudzenia. 
Należy uważać na ilość dodawanych bakalii - można dodać na początek mniej i sprawdzić gęstnienie masy. Jeśli dodamy nazbyt dużo bakalii masa stanie się bardzo sucha i po upieczeniu będzie twardawa.


masa makowa z suchego maku mielonego

Jeśli maku będziemy używali do ciasta dobrze jest przed wyłożeniem go na ciasto dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ubitą pianę z dwóch białek. Masa połączy się i nie będzie się kruszyła po upieczeniu. Oczywiście mak musi być wtedy zupełnie wystudzony.

Smacznego 😋

Komentarze