Samodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić mak.
No i wiem co jem...
Taką masę można wykorzystać zarówno do ciasta jak i do kutii.
W tym przepisie masa makowa jest nafaszerowana bardzo dużą ilością bakalii.
400 g suchego maku mielonego - 2 opakowania
600 ml mleka
2 łyżki masła/ margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka rumu lub aromat migdałowy/ rumowy
Bakalie: łącznie ok 400 g - 1 opakowanie płatków migdałów, 1/2 szklanki żurawiny suszonej, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mleko podgrzać z masłem, cukrem i miodem do rozpuszczenia cukru. Dodać mak mielony i mieszać do lekkiego zgęstnienia składników. Mak będzie dosyć rzadki ale po dodaniu bakalii mocno zgęstnieje.
Następnie dodać rum lub aromat oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszać, wyłączyć gaz i odstawić do przestudzenia.
Należy uważać na ilość dodawanych bakalii - można dodać na początek mniej i sprawdzić gęstnienie masy. Jeśli dodamy nazbyt dużo bakalii masa stanie się bardzo sucha i po upieczeniu będzie twardawa.
Jeśli maku będziemy używali do ciasta dobrze jest przed wyłożeniem go na ciasto dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ubitą pianę z dwóch białek. Masa połączy się i nie będzie się kruszyła po upieczeniu. Oczywiście mak musi być wtedy zupełnie wystudzony.
Smacznego 😋
No i wiem co jem...
Taką masę można wykorzystać zarówno do ciasta jak i do kutii.
W tym przepisie masa makowa jest nafaszerowana bardzo dużą ilością bakalii.
Składniki:
400 g suchego maku mielonego - 2 opakowania
600 ml mleka
2 łyżki masła/ margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka rumu lub aromat migdałowy/ rumowy
Bakalie: łącznie ok 400 g - 1 opakowanie płatków migdałów, 1/2 szklanki żurawiny suszonej, 1 szklanka rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mleko podgrzać z masłem, cukrem i miodem do rozpuszczenia cukru. Dodać mak mielony i mieszać do lekkiego zgęstnienia składników. Mak będzie dosyć rzadki ale po dodaniu bakalii mocno zgęstnieje.
Następnie dodać rum lub aromat oraz bakalie. Całość dokładnie wymieszać, wyłączyć gaz i odstawić do przestudzenia.
Należy uważać na ilość dodawanych bakalii - można dodać na początek mniej i sprawdzić gęstnienie masy. Jeśli dodamy nazbyt dużo bakalii masa stanie się bardzo sucha i po upieczeniu będzie twardawa.
Jeśli maku będziemy używali do ciasta dobrze jest przed wyłożeniem go na ciasto dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ubitą pianę z dwóch białek. Masa połączy się i nie będzie się kruszyła po upieczeniu. Oczywiście mak musi być wtedy zupełnie wystudzony.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.