Polewa czekoladowo-kokosowa z mlekiem w proszku

polewa czekoladowo-kokosowa z mlekiem w proszku














Uwielbiam tę polewę za fantastyczny posmak mleka w proszku i egzotyczny aromat kokosa. 
Najlepiej stosować ją do ciast i batoników ponieważ nie zastyga na zupełnie twardo. 
Doskonale smakuje na wszelkich batonikach muesli. 


Składniki:

1 tabliczka czekolady mlecznej
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka masła
50 ml mleka
2 czubate łyżki mleka w proszku
2 łyżki wiórków kokosowych
ewentualnie 2 łyżki cukru

Do rondelka wlać mleko, dodać masło, pokruszoną czekoladę i ewentualny cukier. Rozpuścić całość na niewielkim ogniu. Następnie dodać kakao i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać.
Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać całość - najlepiej trzepaczką, żeby rozbić ewentualne grudki.
Odstawić do wystygnięcia i polać wypiek docelowy.

Smacznego 😋

Komentarze

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.