W wykonaniu raczej prosta i stosunkowo szybka, nie licząc czasu potrzebnego na pieczenie.
Smakowo... fajne połączenie chudej piersi z indyka, szpinaku, suszonych pomidorów i soczystego boczku. Całość idealnie dopełnia glazura żurawinowa i dodatkowo słodki sos żurawinowy.
Składniki:
500 g piersi z indyka - w jednym kawałku1/2 opakowania mrożonego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
100 g twarogu półtłustego lub 100 ml śmietany kwaśnej
kilka suszonych pomidorów z zalewy
4 duże plastry chudego, gotowanego boczku
sól, pieprz
masło
oliwa z oliwek
dwie czubate łyżki konfitury żurawinowej
Przygotować szpinak. Na patelnię wlać oliwę z pomidorów, dodać mrożony szpinak (najlepsze są mrożone całe liście, ponieważ nie zawierają za dużo wody, którą trzeba odparowywać) i smażyć do momentu, aż większość wody wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę przesmażyć. Następnie dodać twaróg lub śmietanę i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody. Lekko przestudzić.
Pierś z indyka rozkroić na dużą płachtę, najlepiej robić to "na okrągło", dochodząc na koniec krojenia do środka piersi. Rozkrojone mięso rozłożyć na płasko i rozbić tłuczkiem tak jak na schabowe. Rozbite mięso potraktować solą i pieprzem oraz posmarować miękkim masłem.
Na mięso rozsmarować usmażony szpinak, na szpinak położyć plastry boczku oraz pomidory.
Szpinak powinien być rozsmarowany na nie więcej niż 3/4 powierzchni mięsa a plastry boczku i pomidory należy ułożyć w dwóch rzędach, tak jak na zdjęciu poniżej. Takie ułożenie spowoduje, że nadzienie będzie w kilku miejscach rolady, tak jak i szpinak, a cała rolada nie rozpadnie się podczas pieczenia.
Zwinąć roladę, zaczynając od końca z ułożonym nadzieniem (lewa strona). Wierzch rolady powinien zostać owinięty częścią mięsa nie posmarowaną masłem i szpinakiem. Następnie, w miejscach łączenia się kawałków mięsa i na końcach należy spiąć roladę wykałaczkami - nie należy przesadzać z wykałaczkami bo po upieczeniu nie najłatwiej się wyciągają.
Zwinięty roladę posolić i skropić oliwą z oliwek. Następnie całość położyć na rozgrzaną patelnię lub inne naczynie do smażenia. Roladę na początek należy położyć łączeniem mięsa do spodu, ażeby się zapiekło i nie rozeszło podczas dalszej obróbki. Obsmażyć z dwóch stron a następnie podlać 100 ml wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu. Naczynie powinno być przykryte, żeby woda nie odparowała zbytnio. Roladę zapiekać 40 minut.
Następnie przygotować glazurę żurawinową. Na patelnię wlać kilka łyżek soku, który wyciekł z pieczeni rolady, dodać 2 łyżki żurawiny, rozgnieść konfiturę i zagotować. Można dodać więcej soku z pieczeni lub dolać odrobinę wody jeśli całość będzie nazbyt gęsta. Tak przygotowaną glazurą polać i posmarować roladę oraz wstawić do piekarnika na dodatkowe 10-15 minut - tym razem bez przykrycia.
Zapiekać do zrumienienia. Stan upieczenia rolady najlepiej sprawdzić termometrem do mięsa.. Jeśli mięso w środku ma odpowiednią temperaturę to całość jest upieczona.
Po upieczeniu roladę wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjąć wykałaczki i kroić na plastry. Przed podaniem polać gorącym sosem żurawinowym, którego słodycz idealnie dopełnia bogactwa smaku.
Smacznego 😋
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.