piątek, 3 lutego 2017

Kruche ciasteczka maślane z mąki kukurydzianej i ryżowej

maślane ciasteczka bezglutenowe

Według mojej córki pychotkowo chrupią. 
A według mnie rozpływają się w ustach, zostawiają niebiański posmak masła i rozsiewają przepyszny, maślany aromat, nawet po wystygnięciu.
Przepis bardzo prosty, bezglutenowy i nie może się nie udać. 
Na pewno długą nie poleżą... 😊





Składniki:

1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl cukru pudru
1/2 szkl cukru białego kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka dobrego, niesolonego masła - 83% tłuszczu mlecznego
1 całe jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
ew. cukier waniliowy - ja robiłam bez cukru a i tak pachniały smakowicie

Mąki, cukry i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na jak najdrobniejsze kawałki.
Następnie dodać jajko i śmietanę - prosto z lodówki - i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę.


maślane ciasteczka bezglutenowe

Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka.
Zimne ciasto będzie bardzo kruche i kleiste - można je podsypywać mąką ryżową. 
Ciasto szybko się ogrzewa i staje się rzadkie - warto zagęszczać ruchy przy wykrawaniu ciasteczek.
Wykrojone ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu) na 25 minut. Piec do zrumienienia. Jeśli będą blade można potrzymać trochę dłużej.


maślane ciasteczka bezglutenowe

maślane ciasteczka bezglutenowe

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do wystygnięcia - ciepłe będą bardzo kruche i mogą się rozpadać.

Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...