Według mojej córki pychotkowo chrupią.
A według mnie rozpływają się w ustach, zostawiają niebiański posmak masła i rozsiewają przepyszny, maślany aromat, nawet po wystygnięciu.
Przepis bardzo prosty, bezglutenowy i nie może się nie udać.
Na pewno długą nie poleżą... 😊
1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl cukru pudru
1/2 szkl cukru białego kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka dobrego, niesolonego masła - 83% tłuszczu mlecznego
1 całe jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
ew. cukier waniliowy - ja robiłam bez cukru a i tak pachniały smakowicie
Mąki, cukry i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na jak najdrobniejsze kawałki.
Następnie dodać jajko i śmietanę - prosto z lodówki - i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę.
Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka.
Zimne ciasto będzie bardzo kruche i kleiste - można je podsypywać mąką ryżową.
Ciasto szybko się ogrzewa i staje się rzadkie - warto zagęszczać ruchy przy wykrawaniu ciasteczek.
Wykrojone ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu) na 25 minut. Piec do zrumienienia. Jeśli będą blade można potrzymać trochę dłużej.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do wystygnięcia - ciepłe będą bardzo kruche i mogą się rozpadać.
Smacznego 😊
A według mnie rozpływają się w ustach, zostawiają niebiański posmak masła i rozsiewają przepyszny, maślany aromat, nawet po wystygnięciu.
Przepis bardzo prosty, bezglutenowy i nie może się nie udać.
Na pewno długą nie poleżą... 😊
Składniki:
1 szkl mąki kukurydzianej1 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl cukru pudru
1/2 szkl cukru białego kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka dobrego, niesolonego masła - 83% tłuszczu mlecznego
1 całe jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
ew. cukier waniliowy - ja robiłam bez cukru a i tak pachniały smakowicie
Mąki, cukry i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na jak najdrobniejsze kawałki.
Następnie dodać jajko i śmietanę - prosto z lodówki - i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki a najlepiej wrzucić do zamrażalnika na ok 1 godzinę.
Następnie pokroić na 4 części, rozwałkować na grubość 1/2 -1 cm i wykrawać ciasteczka.
Zimne ciasto będzie bardzo kruche i kleiste - można je podsypywać mąką ryżową.
Ciasto szybko się ogrzewa i staje się rzadkie - warto zagęszczać ruchy przy wykrawaniu ciasteczek.
Wykrojone ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu) na 25 minut. Piec do zrumienienia. Jeśli będą blade można potrzymać trochę dłużej.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do wystygnięcia - ciepłe będą bardzo kruche i mogą się rozpadać.
Smacznego 😊
Dziękuję za przepis próbowałam różnych i zawsze coś było nie tak a te ciasteczka są idealne kruche maślane pyche zamiast pudru dodałam syrop z agawy
OdpowiedzUsuńprzepyszne :) pieke po raz trzeci....dodaje kakao, bakalie, czekolade ....:)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakują 😊
UsuńWspaniałe ❤️
OdpowiedzUsuń👍
UsuńCzym można zastąpić śmietanę??
OdpowiedzUsuń