Warstwowa sałatka z jajek, tuńczyka, kukurydzy i szczypiorku

sałatka z jajek tuńczyka kukurydzy i szczypiorku












Robiłam tę sałatkę w wersji z cebulą i z ogórkiem ale cebula nadała swoistego smaku a z ogórka popłynął sok i zrobiła się paćka.
Najlepsza wersja to moim zdaniem wersja ze szczypiorkiem, który fantastycznie, wiosennie komponuje się z jajkami i nadaje lekkiej wyrazistości i ostrości całej kompozycji smakowej.

Składniki:

6 dużych jajek
1 puszka kukurydzy
2 puszki tuńczyka - kawałki w sosie własnym
1 słoik dobrego majonezu
1 pęczek szczypiorku
150 g żółtego sera w kawałku - najlepszy jest ser twardy
sól

Jajka ugotować na twardo, wystudzić na zimno, obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek.
Białka zetrzeć na tarce jarzynówce, żółtka na tarce drobnej.
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Tuńczyka również osączyć z zalewy i rozgnieść na małe kawałki.
Szczypiorek posiekać łącznie z kawałkami cebulek.
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynówce.


sałatka z jajek tuńczyka kukurydzy i szczypiorku

W dużej, przezroczystej lub półprzezroczystej salaterce układać warstwami składniki w następującej kolejności:

białka
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego
szczypiorek + trochę soli
warstwa majonezu
ser żółty
1 puszka tuńczyka
kukurydza
warstwa majonezu
starte żółtka

Przed podaniem sałatkę należy schłodzić.

Smacznego:-)

Komentarze