Stripsy z piekarnika

kurczak na imprezę














Doskonałe danie na wszelkie imprezy. Idealnie zastępuje inne ciepłe dania, które zwyczajowo podaje się na imprezach, szczególnie tych dłuższych. 

Można je podawać zarówno na stół bufetowy, jako finger foods, jak i na stół zasiadany.
Zawsze należy je wesprzeć jakimś fajnym sosem - u mnie niezawodnie sprawdza się domowy sos barbecue. Zajadają dorośli i dzieciaki. 
A przygotowanie, co ważne, nie wiąże się z koniecznością długiego stania przy garach.

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

Marynata:
150 ml jogurtu gęstego
2 łyżki oleju
1 jajo
tymianek suszony - dwie szczypty
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
dwie szczypty mielonej papryki ostrej
sól, pieprz

Bułka tarta lub mielone płatki kukurydziane do panierowania

Kurczaka oczyścić, pokroić na paseczki o szerokości ok 1,5 cm. Muszą być mnie więcej równe, żeby później równo się upiekły.

Przygotować marynatę. Do jogurtu dodać wszystkie składniki oraz roztrzepane jajo. Dokładnie wymieszać całość do połączenia składników.
W zależności od ostrości, którą chcemy uzyskać możemy dodać więcej ostrej papryki. Ilość podana w przepisie zapewnia tylko lekkie podkreślenie smaku.
Kawałki kurczaka zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut w praktyce może stać nawet kilka godzin i czekać na upieczenie.


kurczak na imprezę

Po zamarynowaniu kawałki kurczaka zapanierować w bułce tartej lub mielonych płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak, żeby się ze sobą nie stykały.
Zapanierowane kawałki kurczaka, ułożone na blasze można lekko skropić olejem ale nie trzeba.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 minut - piec z termoobiegiem.



kurczak na imprezę

Podawać gorące z sosem, np. barbecue.

Smacznego:-)

Komentarze